Chata v Lehote pod Vtáčnikom nemá list vlastníctva. Výbuch zranil aj deti

ta3/TASR
25.7.2023 10:39

Na chate v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza malo dôjsť v utorok ráno k výbuchu plynu. Zranilo sa deväť osôb. Na mieste zasahovali hasiči i záchranári. Potvrdil to hovorca hasičov v Trenčianskom kraji Marián Petrík.

Ide o chatu v katastrálnom území Lehoty pod Vtáčnikom, ktorá je ponúkaná na rekreačné účely. Podľa našich informácií nemá chata na katastri založený list vlastníctva. Inzerujú ju na webstránke s maximálnou kapacitou 25 osôb. V recenziách sa upozorňuje na to, že je potrebné ľudom vysvetliť, ako manipulovať s kotlom. Tým, že chata nemá založený list vlastníctva na parcelu typu C, je možné, že nebola skolaudovaná. Chata údajne nebola poistená.

  • Na webovom portáli lacné ubytovanie figuruje ako prevádzkovateľ pán Ľudovít Pastierik a pani Oľga Pastieriková. Ľudovít Pastierik je jeden z mnohých podielových vlastníkov územia, na ktorom leží chata bez listu vlastníctva.  
  • Skúšali sme sa dovolať na číslo pod inzerátom danej chaty, no na naše otázky neodpovedal.

Na mieste bolo 13 ľudí

Výbuch plynu v objekte hasičom nahlásili po 8.30 h. "Objekt je dvojpodlažný a s rozmermi šesť krát desať metrov. Polovica chaty by mala byť zrútená. Na mieste udalosti sa nachádzalo 13 osôb, traja dospelí a desať detí," uviedol Petrík. Počet zranených sa podľa neho postupne upravoval, malo by ísť o deväť zranených. Rozsah zranení Petrík nevedel upresniť.

Operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) na miesto vyslalo pozemných aj leteckých záchranárov. "Záchranárske tímy ošetrili spolu deväť zranených - dvoch dospelých a sedem detí. Dospelí utrpeli ľahšie až stredne ťažké poranenia," uviedla hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová. Detaily k zdravotnému stavu detí vzhľadom na ich vek uviesť podľa svojich slov nemôže. "Po ošetrení boli všetci prevezení do nemocníc v Banskej Bystrici, Bratislave, Bojniciach, Topoľčanoch a Trenčíne," ozrejmila.

K výbuchu na horskej chate vyslali dva záchranárske vrtuľníky z Banskej Bystrice a Bratislavy. Ako prvý vzlietol vrtuľník z Banskej Bystrice. "Keďže zranení sa nachádzali na mieste, kde nebolo možné pristáť, lekár bol spustený k miestu nehody na lane pomocou palubného navijaka. Na mieste sa nachádzalo deväť zranených, ktorí už boli v starostlivosti pozemných záchranárov," priblížila Zuzana Turočeková z Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air - Transport Europe.

11-ročné dievča bolo najťažšie zranené

Lekár si podľa nej do svojej starostlivosti prevzal najťažšie zranenú osobu, 11-ročné dievča českej národnosti, ktoré utrpelo poranenia tváre. Po ošetrení a preložení na palubu vrtuľníka bolo dievča v stabilizovanom stave pri vedomí previezli do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. "Medzičasom smeroval na miesto udalosti druhý vrtuľník zo strediska Bratislava. Jeho posádka po prílete ošetrila 45-ročnú ženu českej národnosti s poranením hornej končatiny a viacerými povrchovými zraneniami. V stabilizovanom stave bola vrtuľníkom prevezená do nemocnice v Banskej Bystrici," doplnila Turočeková.

V nemocnici v Bojniciach prijali päť pacientov, jedného dospelého a štyri deti, žiaden z nich zrejme nebude potrebovať hospitalizáciu, potvrdil pre TASR riaditeľ nemocnice Peter Glatz. Nemocnica zavolala ako podporu detského psychológa. Na súkromnej chate Smrečina v chatovej oblasti Sekaniny, ktorú ľudia využívajú na rekreačné účely, sa nachádzali občania Českej republiky, uviedol prednosta Obecného úradu v Lehote pod Vtáčnikom Pavel Herda. Obec podľa neho zriadila v základnej škole priestor pre ľudí, ktorí neutrpeli zranenia alebo si ich stav nevyžadoval hospitalizáciu, ako aj ich osobné veci.     

Na mieste zasahovalo 15 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) z Prievidze a Trenčína s piatimi kusmi techniky, ako i dobrovoľní hasiči s jedným kusom techniky. Na mieste pomáhali zdravotní záchranári a leteckí záchranári s dvoma vrtuľníkmi, dodal Petrík.

Polícia na sociálnej sieti informovala, že na mieste došlo k výbuchu plynového sporáku, ktorý bol napojený na plynovú bombu. Udalosť sa podľa nej stala na chate v horolezeckom tábore. "Policajti sú na mieste a dokumentujú miesto činu. Bližšie informácie poskytneme neskôr," uviedli.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok