Milovaného tenisu sa musela vzdať, dnes žije behom. Takýto je inšpiratívny príbeh Monici Puigovej

ta3/Patrik Mindžák/CNN
26.7.2023 00:00

Monica Puigová prekvapila celý tenisový svet, keď v roku 2016 nenašla premožiteľku na olympiáde v Riu de Janeiro. Nadviazať na tento úspech však nedokázala, v rebríčku sa postupne prepadala a jej kariéru ovplyvnili aj viaceré zranenia či operácie. Preto musela skončiť s milovaným športom. Lásku však presunula k maratónu - ten ju baví a napĺňa. Aká bola cesta tejto portorickej hviezdy?

Milovaného tenisu sa musela vzdať, dnes žije behom. Takýto je inšpiratívny príbeh Monici Puigovej
Profimedia

Energiu vkladá do zmysluplných aktivít

Puigová vyhrala počas svojej tenisovej kariéry viac ako 300 zápasov. Pocit po zápasoch zahŕňal úľavu, vzrušenie a zadosťučinenie, že týždne, mesiace a roky odriekania i príprav sa vyplatili.

Prešiel už rok po tom, čo ju problémy s ramenom prinútili odísť do športového dôchodku vo veku 28 rokov. Na tenisové kurty sa však už vrátiť neplánuje. Našla si totižto inú záľubu. Začala behať maratóny. Najskôr v New Yorku, potom v Bostone a Londýne a už je na polceste k svojmu cieľu dokončiť všetkých šesť veľkých svetových maratónov do konca roka 2024.

"Zakaždým, keď prekročím cieľovú čiaru maratónu a prekonám osobný najlepší čas, prepadne ma mnoho emócií, rozplačem sa," povedala Puigová pre CNN Sport. "Pociťujem úžas nad tým, čo robím, pretože by som mohla sedieť na gauči a plakať či sa ľutovať. Ale snažila som sa všetku svoju energiu nasmerovať do niečoho produktívnejšieho."

Keď úspešne dokončí maratón, tak sa cíti "veľmi podobne, a zároveň veľmi odlišne" ako keď zvládla vyhrať tenisový zápas. Pri tenise boli stávky vyššie, keďže išlo o body do rebríčka, globálne uznanie a peňažné odmeny.

Nové vnímanie behu

Pocit osobnej spokojnosti, ktorý má z behu, pretrval a pomohol zmierniť pretrvávajúcu bolesť z jej odchodu z tenisového okruhu. "Ide skôr o to, aby som sama sebe ukázala, že som nespadla do veľkej čiernej diery depresie a smútku, keď som musela tak skoro ukončiť kariéru," opísala. "Dokázala som sa pozbierať a nájsť niečo iné, čo ma motivuje vstať každý deň z postele, čo ma motivuje byť naďalej silná, fit a zároveň sa tiež baviť."

Ako tenistka vždy vnímala beh ako formu trestu – nikdy nie ako pôžitok. Stal sa však prostriedkom na vyčistenie hlavy, keď rehabilitovala po zraneniach a postupom času začala zvyšovať vzdialenosti svojich behov – tri míle sa zmenili na päť, päť na osem, z ôsmich sa stali polmaratóny a neskôr aj celé maratóny, píše CNN.

Puigová sa v súčasnosti zameriava aj na súťaž v triatlone, ako aj na beh zostávajúcich celosvetových maratónskych pretekov v Chicagu, Berlíne a Tokiu. Jej prvá polovica Ironmana – 1,2 míle plávanie, 56 míľový bicykel a 13,1 míľový beh – je v Auguste v štáte Georgia v septembri a budúci rok plánuje pretekať aj doma v Portoriku.

"Súťažíte sami so sebou," hovorí, "ste váš najväčší nepriateľ alebo podporovateľ. To, čo si myslíte, vás môže buď tlačiť dopredu alebo obmedzovať. Maratóny a triatlon skutočne pomohli mojej mentalite rásť a rozvíjať tento prístup ku všetkému, čo robím. Je to aj vďaka tenisu, že mám určitú disciplínu," priblížila.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok