Prekvapivé možnosti, ako využiť mätu: Pridajte ju k mäsu, do šalátov alebo si urobte pesto

TA3/zm
1.8.2023 08:00

Aromatická bylinka je známa najmä využitím do nápojov. Mätu však môžete spotrebovať aj celkom netradične, ak vás bohato rastie v záhrade či na balkóne.

Prekvapivé možnosti, ako využiť mätu: Pridajte ju k mäsu, do šalátov alebo si urobte pesto
Freepik

Ľadový čaj z mäty, osviežujúca limonáda alebo mojito. To je len zlomok toho, ako sa dá v kuchyni využiť mäta.

Mätové pesto

Ak obľubujete bylinkové pestá, prečo to neskúsiť aj s mätou. Jej chuť vás milo prekvapí. Stačí zmixovať šálku lístkov mäty s tretinou šálky kešu orieškov, tromi strúčikmi cesnaku, pokvapkať citrónovou šťavou a osoliť. Pridať však môžete toho omnoho viac, napríklad mäta si rozumie aj s bazalkou, kešu môžete vymeniť či doplniť aj o tekvicové semienka alebo pistácie. Mätové pesto sa dá využiť ako nátierka na hrianky, ale výborne dochutí aj cestoviny. V chladničke navyše vydrží celé týždne.

Do šalátov

Keďže ide o sviežu a aromatickú bylinku, zaujímavo bude chutiť aj v kombinácii s listovou či inou zeleninou v šaláte. V tomto prípade to s množstvom nepreháňajte, aby mäta neprebila ostatné chute. Šalát nadobudne celkom nový rozmer, ak dokonca mätu skombinujete aj s ovocím, napríklad čerstvými jahodami, alebo grilovanými hruškami.

Marináda na mäso

Ak v lete zvyknete grilovať, z mäty môžete pripraviť aj lahodnú marinádu. Stačí lístky nakrájať, vhodiť do olivového oleja s pretlačeným cesnakom a naložiť mäso na niekoľko hodín. Obzvlášť dobre chutí s kuracím a morčacím.

Témy: mäta bylinky
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok