Izraelský parlament schválil kľúčovú časť súdnej reformy. Obmedzuje právomoc Najvyššieho súdu

ta3 TASR
24.7.2023 15:11

Izraelský parlament v pondelok schválil kľúčovú časť spornej súdnej reformy, ktorá obmedzuje právomoci Najvyššieho súdu. Informuje o tom agentúra DPA.

Izraelská opozícia plánuje v utorok podať podnet na Najvyšší súd po tom, čo parlament v pondelok schválil kľúčový zákon súdnej reformy, ktorý obmedzuje právomoci Najvyššieho súdu pri blokovaní vládnych rozhodnutí. Oznámil to v pondelok opozičný líder Jair Lapid, udáva sa v správe agentúry DPA.

USA to považuje za nešťastný krok. V pondelok tak informoval americký Biely dom na schválenie kľúčovej časti izraelskej súdnej reformy v tamojšom parlamente, ktorá obmedzuje právomoci Najvyššieho súdu. Podľa Washingtonu k tomu došlo bez politického konsenzu, na ktorý vyzývala izraelskú vládu administratíva amerického prezidenta Joea Bidena. 

Neštastný krok

"Je nešťastným krokom, že k hlasovaniu (v Knesete) došlo dnes s najtesnejšou možnou väčšinou," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu. Zdôrazňuje sa v ňom, že prezident Biden je "celoživotným priateľom Izraela", ktorý svoje obavy ohľadne reformy opakovane tlmočil tamojším predstaviteľom verejne aj súkromne.

Zákon prešiel po búrlivom rokovaní v Knesete a po tom, čo opoziční poslanci opustili sálu. Ostalo tam len 64 koaličných poslancov a tí všetci hlasovali za zákon. Kneset má celkovo 120 členov.

Schválený zákon podľa Lapida "jednostranne ruší demokratický charakter štátu Izrael". Vojakov v zálohe zároveň vyzval, aby neodmietali okamžite službu štátu, ale vyčkali na rozhodnutie Najvyššieho súdu. Napriek odporu opozície, značnej časti verejnosti a predstaviteľov viacerých profesií a združení izraelský parlament v pondelok po búrlivej rozprave schválil túto kľúčovú časť súdnej reformy, ktorá zahŕňa viacero zákonov.

Opozícia pred hlasovaním rokovaciu sálu opustila. Zo 120-členného zákonodarného zboru tam ostalo iba 64 poslancov pravicovej vládnej koalície, a tí všetci hlasovali za reformu.

Nezrovnalosti v spektre

Podľa Lapida sa premiér Benjamin Netanjahu stal "bábkou v rukách mesianistických extrémistov". Narážal na fakt, že súčasťou tejto najpravicovejšej vládnej koalície v dejinách Izraela sú aj náboženskí ultrakonzervatívci, a práve oni sú najhlasnejšími zástancami reformy. Odvolávajú sa na to, že doteraz mal Najvyšší súd prílišné právomoci oproti voleným predstaviteľom.

Kritici však hovoria, že Najvyšší súd takto stratí dôležité kontrolné právomoci a vznikne priestor na korupciu a nevhodné nominácie na posty v štátnej správe. Štát Izrael nemá ústavu a opiera sa tak o súbor základných zákonov a práv, ktoré majú poloústavný štatút. V tomto systéme zohráva zásadnú úlohu Najvyšší súd ako garant právneho štátu a dodržiavania ľudských práv.

Krátko po prijatí zákona boli ohlásené verejné protesty. Už počas rozpravy sa podľa izraelských médií zišlo pred budovou parlamentu okolo 20-tisíc demonštrantov.

Hlasovanie sa uskutočnilo po búrlivej rozprave, počas ktorej opoziční poslanci skandovali: "Hanba!" Nakoniec opustili rokovaciu sálu. V 120-člennom Knesete ostalo len 64 poslancov a všetci hlasovali za kľúčový zákon reformy.

Najvyšší súd podľa schváleného zákona už nebude môcť zablokovať vládne nariadenia, ktoré vyhodnotí ako "neprimerané". Obhajcovia reformy tvrdia, že doteraz mal Najvyšší súd prílišné právomoci oproti voleným predstaviteľom. Kritici však hovoria, že Najvyšší súd takto stratí dôležité kontrolné právomoci a vznikne priestor na korupciu a nevhodné nominácie na posty v štátnej správe.

Štát Izrael nemá ústavu a opiera sa tak o súbor základných zákonov a práv, ktoré majú poloústavný štatút. V tomto systéme zohráva zásadnú úlohu Najvyšší súd ako garant právneho štátu a dodržiavania ľudských práv.

Proti plánovanej reforme presadzovanej pravicovou vládou premiéra Benjamina Netanjahua sa niekoľko mesiacov konali rozsiahle protesty a kritizovali ju okrem opozície aj predstavitelia podnikateľov, armádni dôstojníci v zálohe či právni experti, uvádza agentúra AP.

Očakáva sa, že po schválení reformy sa uskutočnia ďalšie masové demonštrácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok