Exšéf odposluchov Rehák je vinný. Za úplatky a vynášanie mafiánom si posedí v chládku

ta3
24.7.2023 14:15

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici vyniesol verdikt nad bývalým šéfom policajných odposluchov Jozefom Rehákom. Je vinný za úplatky a podporovanie zločineckej skupiny. Súd mu nadelil úhrnný trest 11 rokov nepodmienečne. Prípad sledoval Martin Dušička.

Verdikt súdu

Jozef Rehák na svoj verdikt neprišiel, tak isto ani jeho advokát. Je vinný zo zložinu založenia a podporovania zložineckej skupiny a prijímanie úplatku. Súd mu nadelil úhrnný tresť 11 rokov nepodmienečne. Kvôli neprítomnosti na vyhlásení rozsudku, mu súd zaistil celý majetok. Zároveň má aj zákaz činnosti na 5 rokov.

Vo všetkých troch bodoch podľa súdu bol vinný a to: 

  • bol činný pre zločineckú skupinu Sýkorovcov. Zisťoval pre ňu informácie z policajného zboru. Pravidelne mesačne za to dostával 20-tisíc korún,
  • cez Paksiho dostával peniaze od Františka Bohma, prevzal celkovo úplatok 16-tisíc eur,
  • Bohm mesačne odovzdával Paksimu 45-tisíc eur, ten časť dával Rehákovi a časť Lučanskému. Celkovo dostal Rehák 17-tisíc eur.

Ako to bolo?

Bývalý šéf policajných odposluchov Jozef Rehák, ktorý mal za úplatky vynášať tajné informácie, neprišiel osobne predniesť záverečnú reč. Urobil to jeho obhajca. Ten požiadal súd, aby ho zbavil viny. Prokurátor však preňho naopak žiadal väzenie na 10,5 roka.

"Proces s bývalým šéfom policajných odposluchov Jozefom Rehákom je na konci. Trval rok a pol. Podľa obžaloby sa dokázala jeho vina v celom rozsahu. Za korupciu a vynášanie tajných informácií pre mafiánsku skupinu Sýkorovcov žiada pre neho nepodmienečný trest," uviedol prokurátor ÚŠP GP SR Daniel Mikuláš.

V zásade uznať vinu podľa obžaloby s tým, že som navrhol uložiť trest pre trestné sadzby, teda pomer 10,5 roka. Takisto trest prepadnutia majetku a trest zákazu činnosti. Samotný Jozef Rehák svoju záverečnú reč predniesť neprišiel. Požiadal, aby sa konalo v jeho neprítomnosti.

Vyjadrenia a tresty

"Boli ste prítomní (novinári) na hlavných pojednávaniach, hej? Môžte si urobiť vlastný názor, do vyhlásenia rozsudku sa vyjadrovať bližšie nebudeme, ale predpokladám, že vlastne nás potom, ako sme podrobne rozobrali, analyzovali len dôkazy, si urobíte sami," podotkol obhajca Jozefa Reháka Ľudovít Štanglovič.

Reháka zadržali počas akcie Judáš a obvinili ho spolu s exprezidentom polície Milanom Lučanským, Borisom Beňom či Danielom Čechom. Hrozí mu celkovo až 16-ročný nepodmienečný trest.

"Pokiaľ bude uznaný za vinného, je tam viac skutkov, tak bude ukladaný úhrnný trest, keďže sa jedná o zločiny, tak tam je ukladaný trest, mal by teda byť ukladaný trest podľa asperačnej zásady, v prípade uznania viny," dodal prukurátor ÚŠP GP SR Daniel Mikuláš.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok