Chorvátsko zaplavili jedovaté pavúky. Nemocnice nemajú dostatok protijedu

ta3, CNN Prima News
21.7.2023 13:10

Na čierne vdovy sme zvyknutí, ale nie v takej miere, a už vôbec nie na to, že lezú aj do ľudských obydlí. Týmito slovami popísala obyvateľka chorvátskeho ostrova Rab pre web Sata 24 video, na ktorom zaznamenala vo svojom byte pohyb jedovatého pavúka.

Chorvátsko zaplavili jedovaté pavúky. Nemocnice nemajú dostatok protijedu
Profimedia

Nemocnice priznávajú, že nemajú k dispozícii dostatok protijedu. Informoval o tom portál CNN Prima News. Výskyt snovačky jedovatej, známej ako čierna vdova, je na chorvátskom ostrove Rab vcelku obvyklý. Ľudským domovom sa však doteraz obvykle vyhýbala. "Patrí do prírody okolo. Rozhodne nie sme zvyknutí na to, že by sa pavúky vyskytovali na dvoroch či priamo v bytoch, ako je to v posledných mesiacoch zvykom. Našli sme ich v priestore krbov, pred vchodovými dverami či priamo v izbách,uviedla jedna z obyvateliek podľa webu Sata 24.

Natočila ho na video

Jej slová potvrdili aj zábery pavúka, ktorý lezie po podlahe bytu. "Pri natáčaní som sa celá triasla. Je jasné, že určite ide o takzvanú čiernu vdovu," poznamenala. Následne kontaktovala zdravotnícke zariadenia, aby sa spýtala, či majú k dispozícii dostatok protijedu. 

Reakcia nemocnice ju však šokovala. "Zistila som, že sérum nie je v predaji v celom kraji! Turistická krajina, akou je Chorvátsko, nemá ani minimálne zásoby protijedu v prípade uhryznutia týmto druhom pavúka?" napísala rozhorčene.

Sérum nemajú

Na podrobnejšiu otázku webu Sata 24 odpovedalo vedenie Inštitútu pre urgentnú medicínu v Prímorsko-gorskokotarskej župe, že potrebné látky skutočne nemajú. V prípade intoxikácie by pacienta ani nedokázali odkázať na inú inštitúciu, ktorá by sérum mala k dispozícii. 

Redakcia webu tiež oslovila Ústav verejného zdravia a kliniku nachádzajúcu sa na ostrove. Inštitút uviedol, že za zabezpečenie séra nezodpovedajú zamestnanci ústavu, ale nemocnice, ktoré vykonávajú klinické šetrenia pri hospitalizácii ako prvé.

"Podľa smerníc nie je pri uhryznutí vhodné ihneď aplikovať protijed. Z toho dôvodu liečime v našich ordináciách predovšetkým príznaky, ktoré sú u každého pacienta rôzne. V prípade vysoko rizikových prípadov, keď lekár rozhodne o podaní séra, je pacient poslaný na naše oddelenie," píše sa vo vyhlásení zdravotného strediska v Prímorsko-gorskokotarskej župe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok