Šimkov odchod otvoril ďalšie otázky. Zasahoval do personálnych kompetencií policajných funkcionárov?

ta3
20.7.2023 18:42

Rozlúčková tlačovka exministra Šimka mala upokojiť hladinu nad konfliktom medzi ním a vedením polície. Policajný prezident spolu s dočasne povereným šéfom Úradu inšpekčnej služby však následne prišiel s ďalšími zásadnými informáciami o možnom zasahovaní Šimka do personálnych kompetencií policajných funkcionárov. Riaditeľ Úradu inšpekčnej služby uviedol, že Šimko chcel konzultovať nomináciu s generálnym prokurátorom Marošom Žilinkom.

Agrorezort vyhlásil, že "koncom júna, po policajnom zásahu na rezorte pôdohospodárstva a jeho organizáciách, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jozef Bíreš verejne vyzval vtedajšieho ministra vnútra Ivana Šimka, aby preveril primeranosť zásahu. Cieľom tejto výzvy bola ochrana farmárov a snaha o to, aby neprišli o takmer 1,4 mld. EUR vyplácaných prostredníctvom PPA. Minister Jozef Bíreš, ktorý sa na primeranosť zásahu pýtal exministra Ivana Šimka aj osobne, kategoricky vylučuje, že by sa dožadoval akýchkoľvek informácií nad rámec zákona".

Ódor reagoval

Ako sa už predseda vlády Ľudovít Ódor opakovane vyjadril, existuje viacero dôvodov, pre ktoré požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odňatie poverenie pre dnes už exministra vnútra Ivana Šimka, informuje Tlačový odbor Úradu vlády SR.

Pokračuje, že čo sa týka medializovaného prípadu ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jozefa Bíreša, premiér nepovažuje za problém to, že sa minister verejne a aj osobne dožadoval vysvetlenia o primeranosti zásahu na jeho vlastnom rezorte. Pre premiéra je dôležité, že nežiadal o žiadne informácie nad rámec zákona a nebolo jeho snahou zasahovať do práce polície, či ju akýmkoľvek spôsobom ovplyvňovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok