Pekárne Penam dostali pokutu v desiatkach miliónov

ta3/čtk
20.7.2023 14:59

Pekárenská skupina Penam z holdingu Agrofert dostala od slovenského protimonopolného úradu pokutu 21 miliónov eur za porušenie protimonopolných pravidiel. O rozhodnutí úradu vo štvrtok informoval Denník N. Protimonopolný úrad výšku pokuty potvrdil, potrestanú firmu však nemenoval. Verdikt úradu nie je právoplatný. Agrofert oznámil, že sa proti pokute odvolá.

Pekárne Penam dostali pokutu v desiatkach miliónov
TASR - Henrich Mišovič

Podľa PMÚ podnikateľ v pekárstve neoznámil úradu, že získal kontrolu nad dvoma konkurenčnými pekárňami a že bez jeho súhlasu vykonával práva a povinnosti v súvislosti s touto akvizíciou. Úrad uviedol, že tým podnikateľ porušil zákon o ochrane hospodárskej súťaže a že spomínaná pokuta zahŕňa obe spomínané previnenia. Sankcie patria k najvyšším, akú PMÚ doteraz uložil.

Chybné a nezákonné

"Rozhodnutie považujeme za chybné a nezákonné. Názory protimonopolného úradu vyjadrené v rozhodnutí odporujú vykonanému dokazovaniu a skutočnému stavu veci a sú výsledkom nesprávneho právneho posúdenia a prekročenia právomoci úradu," uviedla na otázku ČTK manažérka komunikácie Agrofertu Adéla Čabayová.

Podľa denníka N prípad súvisí s utajeným nákupom dvoch výrobcov pečiva v Bratislave av Žiline, hoci úrad túto akvizíciu Penamu skôr zakázal. Denník napísal, že Andrej Babiš, ktorý Agrofert založil, obe pekárne v roku 2014 získal okľukou, keď ich kúpil prostredníctvom blízkych advokátov a protimonopolnému úradu to neohlásil.

Čabayová upresnila, že slovenský protimonopolný úrad vydal rozhodnutie 29. júna. Uložil Agrofertu dve pokuty v celkovej výške 21 miliónov eur za porušenie povinnosti oznámiť spojenie v súvislosti s akvizíciou slovenskej pekárne Prvá bratislavská pekárenská v roku 2013 a neskoršou akvizíciou slovenskej pekárne PEZA v roku 2016.

Andrej Babiš, ktorý je predsedom hnutia ÁNO, kvôli zákonu o strete záujmov vložil v roku 2017 svoje akcie do trustových fondov. Podľa slovenského registra partnerov verejného sektora je Babiš vo vzťahu k Penamu jedným z konečných užívateľov výhod. Ide o osoby, ktoré danú firmu vlastnia alebo z jej činnosti majú hospodársky prospech.

Témy: Agrofert PENAM
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok