Kontroverzný návrh zákona už prijala aj Horná komora. V Rusku sa zakazuje zmena pohlavia

ta3 TASR
19.7.2023 20:43

Horná komora ruského parlamentu, Rada federácie, jednomyseľne schválila návrh zákona zakazujúci zmenu pohlavia aj zmenu rodu v oficiálnych dokumentoch. Teraz návrh zákona smeruje na podpis prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Kontroverzný návrh zákona už prijala aj Horná komora. V Rusku sa zakazuje zmena pohlavia
TASR/AP

Aj týmto krokom chce Kremeľ podľa vlastných vyhlásení ochrániť hodnoty v krajine, ktoré označuje za tradičné. Návrh zákona už predtým schválila dolná komora parlamentu, Štátna duma.

Legislatíva zakazuje "lekárske zásahy zamerané na zmenu pohlavia osoby", ako aj zmenu rodu osoby v oficiálnych dokumentoch a vo verejných záznamoch. Jedinou výnimkou bude lekársky zásah na úpravu vrodených anomálií.

Návrh zákona tiež ruší manželstvá, v ktorých má jedna osoba "zmenené pohlavie", a zakazuje transrodovým ľuďom stať sa pestúnmi detí alebo adoptívnymi rodičmi.

Ruskí zákonodarcovia opisujú tieto opatrenia ako ochranu Ruska pred "západnou protirodinnou ideológiou". Niektorí z nich označili zmenu rodu či pohlavia za "nefalšovaný satanizmus".

Rusko spustilo tvrdé postihy proti LGBTQ+ ľuďom pred približne desiatimi rokmi, keď Putin prvýkrát vyhlásil, že bude svoju politiku zameriavať na "tradičné rodinné hodnoty". Podporila ho aj ruská pravoslávna cirkev.

Kremeľ prijal v roku 2013 legislatívu, ktorá zakazuje akékoľvek verejné schvaľovanie "netradičných sexuálnych vzťahov" pred neplnoletými osobami. Putin potom v roku 2020 presadil reformu ústavy, ktorá zakazuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok