Prigožin chce urobiť bieloruskú armádu lepšou ako je ruská. V plnom rozsahu sa na Ukrajine ešte len ukážu, tvrdí

ta3 čtk
19.7.2023 16:21

Na jednom z oficiálnych telegramových účtov Jevgenija Prigožina sa objavilo video, ktoré údajne zachytáva šéfa ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny pri príhovore k svojim bojovníkom v Bielorusku. Hovorí v ňom, že s ich pomocou sa bieloruská armáda stane "druhou najlepšou na svete". Zároveň naznačuje, že jeho nájomní bojovníci teraz nebudú bojovať na Ukrajine, ale sústredia svoje sily v Afrike. Pravosť nahrávky nebolo možné potvrdiť, uviedla agentúra Reuters.

V Bielorusku ešte pobudnú

Video bolo natočené po zotmení, ale je na ňom vidieť niečo, čo pripomína Prigožinov profil, a skupinu mužov, podotkla agentúra. Možno na ňom tiež počuť mužský hlas, ktorý pripomína ten Prigožinov. Ten vo videu označuje dianie na ukrajinskom fronte za "hanbu, na ktorej sa nemusíme podieľať". "Čakáme na okamih, kedy sa budeme môcť ukázať v plnom rozsahu. Preto padlo rozhodnutie, že v Bielorusku ešte nejaký čas zostaneme," dodal s tým, že z bieloruskej armády vytvoria "druhú najlepšiu na svete".

Ide o jeden z mála mediálnych výstupov Prigožina od vzbury z konca júna, počas ktorej bojovníci Vagnerovej súkromnej armády obsadili ruské mesto Rostov na Done a v kolóne tiahli na Moskvu. 

Na základe dohody, ktorú sprostredkoval bieloruský vodca Alexander Lukašenko, Prigožin vzburu ukončil a získal možnosť presídliť do Bieloruska aj so svojimi bojovníkmi.

Pomáhajú inštruktori

Prigožinovej vzbure predchádzala jeho ostrá kritika adresovaná ruskému armádnemu veleniu pre podľa neho zlé vedenie vojny na Ukrajine. Slovami o tom, že z bieloruskej armády urobí "druhú najlepšiu" narážal Prigožin na hojne citované tvrdenie, že ruská armáda je po americkej druhá najsilnejšia na svete.

Nie je známe, koľko vagnerovcov sa v súčasnosti nachádza v Bielorusku. Podľa bieloruskej nezávislej monitorovacej skupiny Belaruski Hajun sú ich v krajine ale najmenej 2-tisíc. 

Minulý týždeň Minsk predtým potvrdil, že Vagnerova skupina teraz pôsobí v Bielorusku a jej "inštruktori" tu pomáhajú bieloruskej armáde. 

Ukrajina, ako aj členské štáty NATO, v súvislosti s presídlením vagnerovcov zosilnili bezpečnostné opatrenia na hraniciach s Bieloruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok