Ochranári vs poľovníci: Koľko medveďov máme v skutočnosti na Slovensku?

ta3/TASR, tvnoviny.sk, sopsr
19.7.2023 13:48

Ochranári zverejnili počet medveďov, ktorí by sa mali pohybovať po slovenskom území. Poľovníci s nimi však nesúhlasia, ich odhady sú omnoho vyššie. Otázka, koľko medveďov vlastne na Slovensku máme, zatiaľ teda stále nie je jasne zodpovedaná.

Ochranári vs poľovníci: Koľko medveďov máme v skutočnosti na Slovensku?
TASR/Radovan Stoklasa

Podľa ochranárov je na Slovensku maximálne 1275 medveďov hnedých. Najviac by ich malo byť na Poľane, a to až 278. Vyplýva to zo štúdie zameranej na odhad početnosti medveďa hnedého na Slovensku, ktorú zverejnila Štátna ochrana prírody SR.

Vedci z Univerzity Karlovej a Českej poľnohospodárskej univerzity odhadujú veľkosť populácie tejto šelmy na 1056. Hustota populácie bola podľa envirorezortu stanovená na desať jedincov na 100 štvorcových kilometrov.

Útoky medveďov zaujali aj politikov a poľnohospodárov. Podľa poľovníkov je situácia neúnosná a vyžaduje diskusiu o regulovanom love. Odhady sú podľa nich nepresné a medveďov je omnoho viac, informujú tvnoviny.sk

Až 5000 medveďov

Viceprezident a hovorca Slovenskej poľovníckej komory Alojz Kaššák pre portál vysvetlil, že štúdia Štátnej ochrany prírody má nedostatky. Veľkosť vzorky bola podľa neho menšia, než si situácia vyžadovala. Kaššák si myslí, že počet medveďov musel od roku 2016 stúpnuť.  

"Zdôrazňujeme, že za posledných 20 rokov sa areál výskytu medveďa hnedého zvýšil o 42 percent. To je známka toho, že počet medveďa nemôže stagnovať, ale logicky sa zvyšuje. Medvede by nemali iný dôvod sa rozširovať do nových lokalít," uviedol. 

Zber vzorky bol podľa kritikov taktiež na zlých miestach, a to na okrajových areáloch výskytu a nie v centre. Počet medveďov by podľa poľovníkov mohol byť až 5000. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok