Zmajkovičová chce nového generálneho prokurátora

SITA
1.3.2013 09:58

Parlament by mal podľa podpredsedníčky parlamentu Renáty Zmajkovičovej (Smer-SD) pristúpiť k voľbe nového generálneho prokurátora. Zároveň by zmenila aj rokovací poriadok Národnej rady.

Zmajkovičová chce nového generálneho prokurátora
SITA

Tvrdí, že akt voľby generálneho prokurátora sa končí rozhodnutím prezidenta, či vymenuje, alebo nevymenuje navrhnutého kandidáta. „Ústavný súd potvrdil mandát prezidentovi, že ak má dôvody na nevymenovanie, nemusí vymenovať kandidáta, ktorý bol zvolený v NR SR. Jozef Čentéš nebol regulárne a podľa zákona zvolený za generálneho prokurátora a prezident mal vážne dôvody ho nevymenovať. Preto sa akt ukončil nevymenovaním a NR SR by mala pristúpiť k voľbe nového generálneho prokurátora,“ povedala Zmajkovičová.

Zmajkovičová zároveň upozornila, že uznesenie o voľbe Čentéša zo 17. júna 2011 z 15 overovateľov podpísalo len šesť, čiže deviati poslanci zápisnicu nepodpísali. „Rukou je v nej dopísané, že žiadny z overovateľov nevzniesol námietky k priebehu voľby. Ako je potom možné, že ak nikto nevzniesol námietky, deviati zápisnicu nepodpísali?“.Overovatelia podľa nej nepodpísali zápisnicu preto, lebo mali k voľbe výhrady.

Zároveň by zmenila aj rokovací poriadok a jednoznačnejšie určila úlohu overovateľov pri tajných voľbách. „Treba tiež doplniť volebný poriadok pri tajných voľbách. Je potrebné zadefinovať, či tajná voľba prebehla regulárne, ak overovatelia zápisnicu o voľbe nepodpíšu,“ uviedla.

Povinnosťou overovateľov je podľa volebného poriadku dohliadať na priebeh tajného hlasovania. Pred hlasovaním je ich povinnosťou skontrolovať volebnú schránku a správnosť vytlačených hlasovacích lístkov. Následne poslancom tieto lístky vydávajú. Po skončení volieb zisťujú výsledky hlasovania. Overovatelia majú právo posudzovať platnosť hlasovacieho lístka. Po voľbách podpisujú zápisnicu. Ak ju odmietnu podpísať, majú uviesť dôvody, prečo ju nepodpísali.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok