Život na Ukrajine je život kontrastov. V noci sa zobudíš na výbuchy, ráno ideš do roboty, uviedla Hordonová

ta3/Samuel Drozda
19.7.2023 13:28

Projektová koordinátorka GLOBSECu Oleksandra Hordonová žije na Slovensku už sedem rokov. Jej rodné mesto Odesa bolo v utorok opäť pod útokom Ruska. Ako vyzerá život na juhu Ukrajiny? A akým projektom sa aktuálne venuje v organizácii GLOBSEC? Na to sme sa jej pýtali v relácii Svet dnes.

Život na Ukrajine je život kontrastov. V noci sa zobudíš na výbuchy, ráno ideš do roboty, uviedla Hordonová
TASR/AP

Kličko postavil "most" v Bratislave, ten Kerčský takmer zničili

Hordonová si myslí, že prezidentské ambície Vitalija Klička nie sú momentálne dôležité. "Prioritou je samozrejme vyhrať vojnu, voľby budeme riešiť neskôr," povedala. O ambíciách starostu Kyjeva sa vie už niekoľko rokov. "Som rada, že takáto medzinárodná kooperácia vzniká aj teraz," uviedla o Kličkovej návšteve Bratislavy.

Téma Kerčského mosta podľa Hordonovej rezonuje aj medzi Ukrajincami na Slovensku. "Páčila sa mi fráza, ktorú povedal pán Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta, že: nezákonné stavby, ktoré pomáhajú pri dodávkach ruských zbraní na Ukrajinu sú nedlhodobé,“ citovala expertka.

Odesa je stále terčom

"Keď som bola v Odese, to bolo asi dva až tri týždne dozadu, mesto bolo ostreľované dvakrát. Takisto raketami aj dronmi," povedala Hordonová. Priznala, že mala strach ale verila, že ukrajinská protivzdušná obrana je spoľahlivá. “Skoro všetky ciele boli ochránené,“ doplnila.

Hordonová tvrdí, že podľa štatistík viac ako 90 percent rakiet a dronov nedoletí do cieľa. Na Ukrajine existuje aplikácia, ktorá varuje ľudí pred prichádzajúcim útokom. Na Ukrajine samozrejme funguje aj systém varovania pomocou sirén. "Tie výbuchy ma zobudili, v ten moment je to strašidelné," povedala koordinátorka.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok