FOTO: Kto je Ivan Šimko? Prinášame vám profil bývalého ministra vnútra

ta3, tasr
19.7.2023 14:44

Prezidentka SR Zuzana Čaputová odobrala v stredu Ivanovi Šimkovi poverenie viesť Ministerstvo vnútra SR. Dôvodom bola naštrbená dôvera medzi Šimkom a vedením polície. Dočasným riadením rezortu poverila premiéra Ľudovíta Ódora. Prinášame vám profil bývalého ministra vnútra. Kde pôsobil pred úradníckou vládou? Čo presadil vo funkcii? Prečo musel skončiť? To sa dočítate nižšie.

FOTO: Kto je Ivan Šimko? Prinášame vám profil bývalého ministra vnútra
TASR - Dano Veselský

Narodil sa 1. januára 1955. V roku 1978 úspešne ukončil štúdium ekonómie na Národohospodárskej fakulte Vysokej školy ekonomickej v Bratislave (dnes Ekonomická univerzita). Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave absolvoval v roku 1987.

Politický život

Po Nežnej revolúcii bol jedným zo zakladateľov Kresťanskodemokratického hnutia, ktoré aj zastupoval ako poslanec Federálneho zhromaždenia (1990 – 1992). Bol ministrom spravodlivosti vo vláde Jána Čarnogurského (1992) a podpredsedom vlády Jozefa Moravčíka (1994). Vo volebnom období 1994 – 1998 bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky. V období tretej vlády Vladimíra Mečiara sa zasadzoval za spoluprácu demokratických politických síl v rámci Slovenskej demokratickej koalície (SDK).

V prvej vláde Mikuláša Dzurindu bol ministrom vnútra (2001 – 2002), okrem iného mal úlohu upokojiť situáciu v polícii. Ako minister obrany v druhej Dzurindovej vláde (2002 – 2003) prijal pozvanie Slovenska do NATO. Neskôr pôsobil v ďalších subjektoch, v roku 2010 sa vrátil do KDH. Po odchode z vysokej politiky sa profesionálne venoval poskytovaniu poradenských, legislatívnych, konzultačných, lektorských a školiteľských služieb.

Kariéra ministra

Šimko nastúpil na post ministra vnútra po tom, ako prezidentka vymenovala úradnícku vládu. Okrem iného chcel zabezpečiť stabilitu pre bezpečnostné zložky. Plánoval tiež pokračovať v "zápase o očistu verejného života". "Budeme uprednostňovať zákon pred politikou," uviedol vtedy. 

Medzi jeho ďalšie ciele patrilo zabezpečenie riadnych parlamentných volieb a boj s dezinformáciami. "Urobíme všetko pre to, aby boli nadchádzajúce parlamentné voľby bez škandálov a bez toho, aby niekto mohol spochybňovať ich výsledky," uviedol Šimko na konci mája. Odvolanie policajného prezidenta Štefana Hamrana v tom čase neavizoval.

Hlas-SD v júni Šimka vyzval, aby nemenil kurz zahraničnej politiky Slovenska, a to ani v otázke nelegálnej migrácie. Ako člen vlády odborníkov nemal politický mandát ani dôveru parlamentu, povedal líder Hlasu-SD Peter Pellegrini v súvislosti s rokovaním ministrov vnútra členských štátov EÚ o nových migračných podmienkach. 

Minister vtedy avizoval, že plánoval prezentovať pozíciu, ktorú malo Slovensko od začiatku, keď hovorilo o flexibilnej solidarite. Povinné kvóty odmietali aj ďalšie strany. 

V júni informoval poslancov o situácii s migráciou. Zavedenie kontrol na hraniciach s Maďarskom by podľa neho nemalo vplyv na zníženie nelegálnej migrácie. "Aktuálne dostupné kapacity Policajného zboru nie sú dostatočné na zabezpečenie takýchto opatrení bez výrazného obmedzenia plnenia ďalších zákonných úloh Policajného zboru. Navyše takéto opatrenia by znamenali aj značné finančné náklady," zdôraznil vtedy Šimko.

Spolupráca krajín V4 je pri otázkach nelegálnej migrácie či hybridných hrozieb dôležitá, povedal Šimko po rokovaní zástupcov krajín V4 a Rakúska, ktoré bolo na konci júna.

Konflikt s políciou

Hnutie OĽANO a priatelia na začiatku júla kritizovalo ministra vnútra Ivana Šimka za jeho vyjadrenie o tom, že polícia patrí pod kontrolu politiky. Ministerstvo vnútra SR v reakcii poukázalo na Šimkove slová, že spravuje a bude spravovať svoj rezort podľa ústavy a zákonov SR. Premiér Ľudovít Ódor považoval diskusiu o postavení, finančnom a materiálnom zabezpečení policajtov, prokurátorov a sudcov za prípustnú.

11. júla spolu hovorili Šimko a Hamran o výhradách šéfa polície voči vyjadreniam ministra. Podľa rezortu vnútra si vtedy otvorene vyjasnili svoje stanoviská. "Minister vnútra sa s policajným prezidentom stretol v pondelok (10. 7.) dvakrát. Prvý raz ráno na pracovnom stretnutí, kde boli v úzkom kruhu viacerí účastníci a kde sa diskutovalo aj o tejto téme. Rovnako tak komunikovali spolu včera popoludní na ďalšom pracovnom stretnutí, opäť v úzkom kruhu," priblížil v tom čase rezort vnútra. 

Minister vnútra Ivan Šimko mal podľa strany Smer-SSD okamžite odvolať policajného prezidenta Štefana Hamrana z funkcie. "Hamran ako najvyšší policajný úradník už vyslovil nedôveru generálnemu prokurátorovi SR Marošovi Žilinkovi, má neprijateľné politické vyhlásenia na adresu opozície a najnovšie ide po krku aj svojmu nadriadenému ministrovi vnútra," komentoval Smer-SSD pred týždňom situáciu.

V stredu 19. júla Ivan Šimko skončil vo funkcii ministra vnútra. Premiér Ľudovít Ódor v stredu navrhol prezidentke Zuzane Čaputovej odobratie jeho poverenia viesť rezort. Zdôvodnil to naštrbenou dôverou medzi Šimkom a vedením polície. Prezidentka SR Zuzana Čaputová odobrala v stredu Ivanovi Šimkovi poverenie viesť Ministerstvo vnútra SR. Dočasným riadením rezortu poverila premiéra Ľudovíta Ódora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok