Na základni na Kryme vypukol rozsiahly požiar. Kyjev odmietol zodpovednosť

ta3/TASR
19.7.2023 07:59

Vojenská rozviedka ukrajinského ministerstva obrany (GUR) v stredu uviedla, že sa k rozsiahlemu požiaru, ktorý vypukol na vojenskej základni na Ruskom anektovanom Kryme, nijako nevyjadrovala. Potvrdil to jej hovorca Andrij Jusov, informuje agentúra AFP.

Na základni na Kryme vypukol rozsiahly požiar. Kyjev odmietol zodpovednosť
TASR/AP (ilu)

Jusov pre stanicu Suspiľne spresnil, že vyjadrenia, ktoré prevzali viaceré médiá o tom, že "explózia na vojenskom cvičisku na Kryme je prácou ukrajinských ozbrojených síl a rozviedky GUR, sú nepravdivé". Výrok šéfa GUR Kyryla Budanova, že požiar je výsledkom "spoločnej práce" ukrajinských ozbrojených síl a bezpečnostných služieb, predtým priniesla agentúra AFP a prevzali ho viaceré médiá.

Rozsiahly požiar mal za následok evakuáciu civilistov a prerušenie premávky na diaľnici, ktorá vedie ku kľúčovému mostu spájajúcemu anektovaný Krymský polostrov s pevninským Ruskom, uviedli v stredu ráno tamojšie úrady dosadené Kremľom.

Ruskom dosadený gubernátor Krymu Sergej Axionov uviedol, že k požiaru došlo v Kirovskom okrese vzdialenom približne 100 kilometrov od krymského mosta, ktorý bol poškodený pri pondelkovom útoku námorného dronu. Axionov dodal, že evakuovaných muselo byť viac ako 2-tisíc obyvateľov štyroch obcí nachádzajúcich sa v blízkosti vojenského výcvikového priestoru.

Neuviedol, či pri požiari niekto zahynul alebo bol zranený. Nešpecifikoval ani, čo bolo príčinou požiaru. Ako je známe, dôležitosť Krymského polostrova pre Rusko spočíva aj v tom, že odtiaľto zásobuje svoje jednotky okupujúce Chersonskú a Záporožskú oblasť na juhu Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok