Vagnerovci postupne prichádzajú do Bieloruska. Satelitné snímky odhaľujú dlhé konvoje

ta3 čtk
18.7.2023 22:46

Do Bieloruska už dorazilo najmenej 2-tisíc členov ruskej žoldnierskej Wagnerovej skupiny, uviedla na telegrame bieloruská nezávislá monitorovacia skupina Belaruski Hajun.

Vagnerovci robia nábor na podporu bojov aj na sociálnych sieťach, píše Politico
TASR/AP

Niekoľko kolón žoldnierov

Od 11. júla podľa nej dorazili do tejto východoeurópskej krajiny žoldnieri v najmenej piatich konvojoch. Príchod nájomných bojovníkov z Ruska do susednej krajiny potvrdzuje stanica CNN na základe analýzy satelitných snímok a videí na sociálnych sieťach.

"Máme údaje, že od 11. júla dorazilo do Bieloruska už najmenej päť kolón žoldnierov Prigožina - najmenej 382 až 400 vozidiel. Počet žoldnierov v Bielorusku podľa našich odhadov činí už 2-tisíc až 2 500 ľudí," uvádza Belaruška Hajun zaznamenal príchod dvoch konvojov, v ktorých bolo približne 170 až 185 vozidiel. Asi 200 vagnerovcov sa podľa neho dostalo do Bieloruska po svojej osi, nie v kolónach.

Podľa CNN dorazil prvý konvoj Vagnerovej skupiny do nepoužívanej vojenskej základne pri meste Asipovičy, ktoré leží asi 90 kilometrov od Minsku. A najmenej ďalšie dva konvoje boli na ceste k nej. "Satelitné snímky spoločnosti Planet Labs ukazujú konvoj vozidiel prichádzajúci k bieloruskej vojenskej základni, ktorá je už roky prázdna, v pondelok krátko po 11:00 miestneho času (10:00 SELČ)," píše americká spravodajská stanica, podľa ktorej sa na základni objavilo 115 nových vozidiel, ktoré tam neboli vidieť na predchádzajúcich satelitných snímkach.

Projekt BBC Verify na základe satelitných snímok teraz potvrdil príchod veľkého konvoja vozidiel do tábora pri obci Cel, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Asipovičy. O príchode vagnerovcov do Bieloruska informovala v nedeľu aj ukrajinská pohraničná stráž.

Kde je Prigožin?

Minsk aj Moskva v uplynulých týždňoch naznačovali, že by sa žoldnieri z Vagnerovej skupiny mohli po svojej nedávnej krátkej vzbure proti ruskému armádnemu vedeniu presunúť práve do Bieloruska. Pri meste Asipoviče za týmto účelom podľa bieloruských činiteľov vznikol aj stanový tábor. Keď sa do neho ale nedávno prišli pozrieť zahraniční novinári, zíval prázdnotou.

Vzburu 23. júna zorganizoval šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Ten ohlásil, že jeho bojovníci tiahnu na Moskvu na protest proti ruskému armádnemu vedeniu. Vagnerovci potom vyrazili z východu Ukrajiny, kde bojovali na strane ruských inváznych síl, na Rostov na Done a smerom k ruskej metropole. Počas niekoľkých hodín prešli stovky kilometrov a zmocnili sa armádnych stanovíšť v Rostove na Done a vo Voroneži. Krátko nato Prigožin protestnú akciu odvolal, údajne aby predišiel krviprelievaniu.

Ruský prezident Vladimír Putin potom navrhol, aby žoldnieri podpísali zmluvu s ruskou armádou, vrátili sa k svojim rodinám, alebo odišli do Bieloruska. Prigožinovi bolo tiež ponúknuté, aby odišiel do susednej krajiny. Kde je teraz, však nie je jasné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok