Ak chcete, aby vám jedlo neušlo z chladničky, dodržiavajte tieto zásady

ta3
23.7.2023 12:20

Leto udrelo plnou silou a Slováci začali tráviť viac času pri vode, griloch a v parkoch. Grilovačky v prírode, ale i iné druhy prípravy a konzumácie jedál so sebou prinášajú aj zvýšené riziko ochorenia tráviaceho traktu. Pri Kuchajde sa o kazivosti, triedení odpadu a správnom odkladaní a úprave jedla rozprávali Katarína Fašiangová, Katarína Kretter a Michal Konrád.

Ak chcete, aby vám jedlo neušlo z chladničky, dodržiavajte tieto zásady
Denis Dufala

Extrémne teplé počasie, ktoré v súčasnosti sužuje Slovensko, je ideálne pre rast baktérií. Kontaminácii jedál vieme zabrániť jednoduchými spôsobmi. Stačí vhodne vybrať potraviny, správne ich skladovať, pred konzumáciou ich dostatočnou tepelnou úpravou pripraviť a otrave sa vieme vyhnúť tiež hygienou pri spracovaní produktov.

Na tieto riziká upozorňuje prebiehajúca kampaň Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) s názvom "EÚ si vyberá bezpečné potraviny". Dôležitými sú z hygienického hľadiska aj obaly - chránia spotrebiteľov pred kontamináciou potravín a slúžia tiež ako prevencia pred rôznymi ochoreniami.

Kontaminované potraviny

Rôzne črevné chorôby sú prenášané rukami a kuchynskými pomôckami, na ktorých sa môžu vyskytnúť baktérie, vírusy a chemické látky. Rizikové sú potraviny ako surové mäso, vajcia a nepasterizované mliečne výrobky. Nebezpečnou môže byť aj neumytá zelenina a ovocie. "Na správnu hygienu pri príprave jedla a dostatočnú tepelnú úpravu surovín by sme mali dbať za každých okolností a v každom ročnom období. V lete sa však riziko kontaminácie potravín výrazne zvyšuje," hovorí Denisa Petrakovičová, riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu.

Odporúča sa preto:

  • ovocie a zeleninu dôkladne umývať,
  • udržiavať čistotu v kuchyni,
  • umývať si ruky pred manipuláciou s potravinami,
  • používať bezpečné suroviny a vodu,
  • oddeliť surové mäso od ostatných potravín,
  • sledovať dátum spotreby.

Ideálne je aj chrániť priestory kuchyne a jedlo pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami. Neodporúča sa piť nepasterizované a surové mlieko a jesť mäkký, nepasterizovaný syr od neznámych obchodníkov a nekontrolovaných trhovísk. Na mäso by sa mali používať iné nože a dosky na krájanie ako na zeleninu alebo pečivo. Hydinové mäso sa nemá umývať pod tečúcou vodou - špliechaním sa môžu baktérie dostať do okolia drezu a na kuchynské potreby. Pri rozbíjaní vajec je potrebné dávať pozor, aby sa vnútro nekontaminovalo škrupinou alebo rukou.

  • Ak je potravina správne skladovaná a nachádza sa v neporušenom obale, je možné konzumovať ju aj po dátume minimálnej trvanlivosti.
  • Ak na produkte nájdete nápis dátum spotreby alebo spotrebujte do, po uplynutí tohto dátumu už môže ohroziť vaše zdravie.
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok