FOTO: Od smrti herca a majstra bojových umení uplynulo 50 rokov. Kto bol Bruce Lee?

ta3/čtk
20.7.2023 00:00

Majster precíznych pohybov Bruce Lee, od ktorého tragickej smrti uplynulo vo štvrtok rovné polstoročie, sa už za života stal legendou. V akčných filmoch zo 60. a 70. rokov minulého storočia ohromoval dokonalým zvládnutím kung-fu, vďaka ktorému likvidoval mnohonásobnú presilu a protivníkov zrážal k zemi presne vykonanými údermi.

FOTO: Od smrti herca a majstra bojových umení uplynulo 50 rokov. Kto bol Bruce Lee?
Profimedia

Smrť

Osudného 20. júla 1973 sa tento drobný šľachovitý chlapík ospravedlnil svojim kolegom, že ho bolí hlava, a šiel si ľahnúť. Už sa nikdy nezobudil. Zomrel ešte v ten istý deň v dôsledku opuchu mozgu. O presnej príčine smrti sa ale dodnes len špekuluje – od alergickej reakcie cez úpal a nedostatok sodíka v organizme až po následky častých úderov do hlavy, ktoré utrpel pri zápasoch. Mal 32 rokov.

O Bruceovi, z ktorého sa stala celosvetová ikona kung-fu a vzor čínskej etnickej hrdosti, bol v roku 2010 natočený v čínštine životopisný film Bruce Lee, My Brother (Bruce Lee, môj brat). Snímka sa zamerala predovšetkým na spomienky súrodencov a mapuje hercov život od vyrastania v Hongkongu až po odchod  do USA, teda na tie menej známe okamihy jeho života. 

Časopis Time zaradil kráľa kung-fu medzi dvadsať najvýznamnejších osobností dvadsiateho storočia a jeho sochy dnes stoja nielen v Hongkongu, ale aj napríklad v Los Angeles alebo bosnianskom Mostare.

Osud jeho syna

Veľmi podobný osud stretol aj Bruceovho syna Brandona, ktorý sa narodil v kalifornskom Oaklande 1. februára 1965. Prvých osem rokov života strávil v Hongkongu a hovoril plynule kantonsky. Než sa naučil poriadne chodiť, už sa vedel biť – po otcovi zdedil zápasnícke nadanie. Študoval bojové umenia a herectvo, jeho prvým filmom bol v roku 1986 televízny titul nazvaný stručne Kung-fu. 

Osudným sa mu stalo natáčanie gotického thrilleru Vrana na jar 1993. Pri natáčaní scény, v ktorej mal byť zabitý hlavný hrdina a jeho milenka, zasiahla Brandona strela vypálená nešťastnou náhodou z rekvizitnej zbrane. V nemocnici pri päťhodinovej operácii našli projektil, ktorý mu preletel bruchom a uviazol v chrbtici. Krátko na toBrandon Lee zomrel. Mal len 28 rokov.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok