Chceme chrániť zraniteľných, uviedol Dovhun. Zvýšenie výkonu Mochoviec považuje za míľnik

ta3/Samuel Drozda
18.7.2023 14:00

Slovensko sa topí v dlhoch. Po minulej vláde, ktorá zaviedla energodotácie pre všetkých, chce preto kabinet Ľudovíta Ódora poskytnúť adresnú pomoc chudobným. O cenách energií však rozhodne až nová vláda, ktorá vzíde z volieb. V relácií Téma sme sa o tom rozprávali s ministrom hospodárstva Petrom Dovhunom.

Chceme chrániť zraniteľných, uviedol Dovhun. Zvýšenie výkonu Mochoviec považuje za míľnik
TASR/AP

Minister hospodárstva Peter Dovhun sa stal súčasťou vlády Ľudovíta Ódora z pocitu zodpovednosti. "Necítim, že by ma niečo obralo o energiu," povedal o svojom poste ministra. Do predčasných volieb má viacero krátkodobých priorít, jednou z nich je priniesť istotu v cenách energií pre firmy. "Konkrétne opatrenie, ktoré sme prijali, bola kompenzácia pre všetkých, ktorí majú IČO a merač," objasnil.

Prioritou je stále lákanie investorov

Za druhú prioritu Dovhun považuje prilákanie investícií. "Chceli sme vyslať signál všetkym potenciálnym investorom, že zmenou vlády sa nemení záväzok Slovenska v rozbehnutých rokovaniach," uviedol minister. Zdôraznil, že táto snaha sa vzťahuje aj na prichádzajúce dopyty. Treťou prioritou je podpora podnikateľského sektoru. "Máme zákony, ktoré odstraňujú Gold-Plating a prinášajú väčšiu transparentnosť," doplnil. Gold-Plating je termín, ktorý sa používa na označenie nesprávneho zavedenia európskych smerníc.

"To, čo chceme nechať v októbri novej vláde, je plán, ktorý bude založený… Použijem premiérove legokocky v rozpočte, tak mať vlastne legokocky alebo súbor troch scenárov energetickej transformácie, ktoré budú mať v sebe analýzu dopadov," povedal Dovhun. Súčasťou plánu má byť aj kompenzácia a cenová dostupnosť elektriny na budúci rok.

O cenách rozhodne nová vláda

Ceny za elektrinu, plyn a teplo budú podľa Dovhuna na rozhodnutí novej vlády. "Cena je výsledkom ponuky a dopytu, pokiaľ je dopyt umelo držaný, tak trh sa bude držať ceny tam, kde je," povedal minister. Nemyslí si však, že je realistické, aby sme nechali trh to vyriešiť sám. "Preto je veľmi legitímne sa pozrieť na to, či vieme vytvoriť záchrannú sieť pre zraniteľných odberateľov," vysvetlil.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok