Pri mestách Kupjansk a Lyman sa vraj nachádza až 100-tisíc ruských vojakov. Snažia sa odlákať pozornosť od Bachmutu

ta3 čtk
17.7.2023 22:53

Rusko sústredilo na severovýchode Ukrajiny pri mestách Kupjansk a Lyman vyše 100-tisíc vojakov a snaží sa tam prelomiť ukrajinskú obranu, vyhlásil hovorca východného zoskupenia ukrajinských vojsk Serhij Čerevatyj v televíznom vysielaní.

vojaci
TASR/AP

Porovnanie s vojnou v Afganistane

O ofenzíve ruských inváznych síl pri Kupjansku v Charkovskej oblasti informovala ukrajinská armáda už skôr, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe, podľa ktorej o nej hovoril napríklad veliteľ pozemných síl Oleksandr Syrskyj.

"V smere na Lyman a Kupjansk nepriateľ sústredil veľmi silné zoskupenie - viac ako 100-tisíc ľudí, cez 900 tankov, viac ako 555 delostreleckých systémov, 370 salvových raketometov," uviedol Čerevatyj. "Pre pochopenie - na vrchole bol počet sovietskych vojakov v Afganistane 120-tisíc," poznamenal hovorca, podľa ktorého sa Rusi snažia v týchto miestach prelomiť ukrajinskú obranu. "Naši vojaci pevne držia obranu," doplnil.

Sýrskyj podľa BBC skôr uviedol, že operačná situácia je na východe naďalej zložitá. "Nepriateľ prešiel do ofenzívy v smere na Kupjansk, pričom si stanovil za cieľ poraziť naše jednotky tam a pokračovať v ofenzíve hlboko do našich bojových zostáv," uviedol veliteľ ukrajinských pozemných síl.

Odlákanie pozornosti

Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na platforme telegram informovala, že Ukrajinci sa pri Kupjansku v Charkovskej oblasti snažia zabrániť postupu ruských inváznych síl. V pondelok napísala, že ruské sily tak reagujú na ukrajinskú iniciatívu a postup inde a snažia sa odlákať pozornosť a pútať na seba ukrajinských vojakov. "Rusi spanikárili pri našom postupe pri Bachmute," uviedla s poznámkou, že ukrajinské jednotky tam obsadili takmer všetky dominantné výšiny v okolí mesta.

Podľa Čerevatého sa Rusi pokúšajú dosiahnuť aspoň nejaký úspech po tom, ako sa Ukrajina chopila iniciatívy pri Bachmute, kde sú podľa neho invázne sily v defenzíve a ich straty rastú, informovala stanica CNN.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nie je možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok