TA3 Špeciál: Pontifikát pápeža Benedikta XVI. sa skončil

TA3, SITA
28.2.2013 20:48

Benedikt XVI. skončil s úderom dvadsiatej hodiny v pápežskom úrade. Začalo sa tak sede vacante - obdobie prázdneho svätopeterského stolca. Hostia: 1. Vincent Múcska / historik, FIFUK Bratislava. 2. marián Gavenda / katolícky kňaz 3. Dagmar Babčanová / bývalá veľvyslankyňa SR pri Svätej stolici. Daniel Pastirčák / duchovný Cirkvi bratskej.

TA3 Špeciál: Pontifikát pápeža Benedikta XVI. sa skončil
TA3

Benedikt XVI. už od štvrtku 20. hodiny SEČ nie je hlavou katolíckej cirkvi a prináleží mu už len titul "emeritný pápež". Podľa vlastných slov je odteraz len "pútnikom" a opustil už aj Vatikán, keď si to namieril do svojej rezidencie v neďalekom historickom talianskom mestečku Castel Gandolfo.

Viac ako miliardu členov rímskokatolíckej cirkvi teraz povedie kardinál a šéf vatikánskej diplomacie Tarcisio Bertone, až kým účastníci budúcomesačného konkláve nezvolia nového pápeža. Benedikt prisľúbil, že mu bude "poslušný".

Osemdesiatpäťročný Benedikt sa rozlúčil s veriacimi počas stredajšej audiencie na Námestí Svätého Petra, na ktorej sa zúčastnili desaťtisíce ľudí z celého sveta. Vo štvrtok nasledovala aj rozlúčka prostredníctvom internetovej siete Twitter, kde sa prívržencom poďakoval za ich "lásku a podporu". Úplne posledné vystúpenie na verejnosti absolvoval po prílete do Castel Gandolfo.

Benedikt svoje rozhodnutie odstúpiť zdôvodnil pokročilým vekom, ktorý mu podľa jeho slov neumožňuje pokračovať v plnení pápežských povinností. Podľa doterajších pravidiel sa mala voľba nástupcu začať 15 až 20 dní po uvoľnení postu, odchádzajúci pápež však umožnil skorší termín, čo zrejme súvisí s blížiacimi sa veľkonočnými sviatkami. Najväčšie šance na zvolenie sa pritom pripisujú ghanskému kardinálovi Petrovi Turksonovi, Brazílčanovi Odilovi Schererovi alebo Nigérijčanovi Francisovi Arinzemu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok