Búrky spôsobili šarapatu v Žilinskom kraji. Bez elektriny je vyše 10-tisíc domácností, problémy majú aj ďalšie kraje

ta3 TASR
17.7.2023 16:24

Intenzívne búrky na území Žilinského samosprávneho kraja v pondelok 17. júla spôsobili zvýšený počet výpadkov elektriny. Podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej Miroslava Gejdoša je bez dodávky momentálne viac ako 10-tisíc odberných miest. Komplikácie polícia eviduje aj na cestách, najmä v Žiline a na Orave.

Pocítili to viaceré obce

"Najviac odberných miest bez dodávky elektriny je momentálne v okolí Žiliny, na Orave a Liptove. Dôvodom sú najmä konáre a stromy popadané na vzdušné vedenia. Naši pracovníci sú v plnom nasadení, aby obnovili dodávku elektriny čo najskôr pre čo najväčší počet obyvateľov," uviedol Gejdoš. Podotkol, že dĺžka opráv sa môže líšiť v závislosti od rozsahu poškodenia a prístupnosti.

Ako doplnila žilinská krajská policajná hovorkyňa Zuzana Šefčíková, v Žiline je zaplavený podjazd z Rajeckej cesty v smere na Solinky. Polícia tiež eviduje spadnuté stromy na elektrické vedenie na Bratislavskej ulici v Žiline. 

V Slovenskom Pravne, na konci obce Abramová, je spadnutý strom cez cestu a blokuje jeden jazdný pruh. "Ulica Košická v Žiline je ťažko prejazdná," povedala hovorkyňa.

V Slanickej Osade na Orave je podľa Šefčíkovej spadnutý strom na ceste. "Celkovo na Orave evidujeme viac popadaných stromov," upozornila.

Búrka, ktorá sa Žilinou prehnala v popoludňajších hodinách, spôsobila popadanie niekoľkých stromov v Bôrickom parku a v mestskej časti Brodno. 

"Zároveň dážď zaplavil viaceré úseky ciest, estakádu, okolie Rondla, úsek pri žilinskej nemocnici a podobne," priblížila hovorkyňa Žiliny Zuzana Holienčíková. V mestskej časti Považský Chlmec podľa jej slov udrel blesk do rodinného domu, pričom začala horieť strecha. Zdôraznila, že žiadne osoby neboli zranené.

Problém vyriešia čo najskôr

Silné búrky, ktoré sa v pondelok popoludní prehnali Žilinským a Banskobystrickým krajom, spôsobili rozsiahle výpadky elektriny. Pocítilo ich približne 20-tisíc odberných miest. Mimo prevádzky zostalo na dlhší alebo kratší čas približne 400 distribučných trafostaníc v správe Stredoslovenskej distribučnej. Informoval o tom špecialista externej komunikácie SSD Miroslav Gejdoš. 

Najzasiahnutejšími regiónmi sú Považie, Kysuce, Orava, Liptov, Horehronie a Hont. "Príčinou porúch sú najmä stromy a konáre popadané na elektrické vedenia. Tam, kde je to možné, prebiehajú manipulácie, vďaka ktorým dokážu energetici dopraviť elektrinu do domácností po nepoškodených elektrických vedeniach z iných okruhov," opísal Gejdoš.

Viaceré z porúch by sa energetikom malo podľa neho podariť vyriešiť už v najbližších hodinách, na mnohých miestach si však opravy vyžadujú dlhší čas. "Všetko bude závisieť predovšetkým od rozsahu poškodenia a prístupnosti zasiahnutého miesta. Pracovníci sú v plnom nasadení a robia všetko, čo je v ich silách, aby obnovili dodávku elektriny pre všetky odberné miesta v čo najkratšom čase. Dotknutých obyvateľov žiadajú o pochopenie a trpezlivosť," dodal.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok