Tim a Bella stroskotali na dva mesiace na mori. Prešiel som ťažkou skúškou, povedal námorník

ta3/Samuel Drozda, BBC
19.7.2023 00:00

Tim Shaddock je austrálsky námorník, ktorý sa so svojím psom Bellou vybral na plavbu z Mexika do Francúzskej Polynézie. Vyplával v apríli tohto roka a ostalo po ňom iba ticho. Informoval o tom web BBC.

Tim a Bella stroskotali na dva mesiace na mori. Prešiel som ťažkou skúškou, povedal námorník
twitter.com/adcnews_online

Ambiciózna plavba

Shaddock vyplával z mesta La Paz v Mexiku na svoju šesť tisíc kilometrovú jazdu. Po niekoľkých týždňoch cesty sa ale ocitol v búrke, ktorá poškodila jeho loď a elektroniku plavidla. To znamenalo, že ostal sám so psom bez schopnosti komunikácie. A to všetko v strede Tichého oceánu, píše BBC.

Tím námorníkov ich našiel až po dvoch mesiacoch po tom, ako helikoptéra minulý týždeň zbadala Shaddockovu loď, ktorá sa bezmocne vznášala na hladine mora. Zachránil ich trauler, čo je rybárska loď, ktorá v blízkosti lovila tuniakov.

Google Maps Google Maps

Takmer stroskotanec

Po dvoch mesiacoch na vode bol Shaddock výrazne chudší a zarastený. Prežil vďaka svojmu rybárskemu vybaveniu. "Prežil som na mori naozaj veľmi ťažkú skúšku," povedal Austrálčan v rozhovore pre 9News. Jesť musel surové ryby a na pitie mal iba dažďovú vodu. Úpalu sa vyhol vďaka krytiu, ktoré mu poskytoval baldachýn na jeho lodi. Jedálniček psa, bohužiaľ, neujasnil.

"Potrebujem oddych a dobré jedlo, lebo som bol na mori dlho sám. Inak som vo veľmi dobrej kondícii," povedal námorník. Krátko po záchrane bol v dobrej nálade a bol schopný jesť malé jedlá. Shaddock je momentálne na ceste do Mexika, kde mu bude poskytnutá lekárska starostlivosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok