Most na Krym bol v noci poškodený. Doprava je prerušená, na mieste sú dvaja mŕtvi

ta3/čtk
17.7.2023 07:07

Most spájajúci Rusko s anektovaným Krymom bol dnes v noci vážne poškodený. Dopravu na ňom skoro ráno prerušili kvôli "mimoriadnej udalosti", píše BBC s odvolaním sa na miestne zdroje. Server jej ruskojazyčnej verzie spomína dvojicu explózií, agentúra TASS s odvolaním sa na ruské úrady informovala o dvoch mŕtvych a zranenom dieťati. Ukrajinci sa priznali k útoku.

Jeden diel vozovky bol zničený, poškodený bol aj ďalší, uviedol spravodajský kanál Baza, ktorý v sociálnej sieti Telegram tiež zverejnil zábery spôsobených škôd. Tie ukazujú aj ďalšie zábery šíriace sa internetom. Ruské ministerstvo dopravy podľa TASS potvrdilo poškodenie vozovky, mostné piliere vraj poškodené neboli. Železničná doprava cez most, ktorý predstavuje dôležitú zásobovaciu tepnu ruských vojsk bojujúcich na Ukrajine, bola podľa záberov z internetu medzitým obnovená.

Výbuchy boli podľa zdrojov, na ktoré sa odvoláva BBC, počuť po 3:00 miestneho času (4:00 SELČ) z mesta Kerč, v ktorom most ústi na Krym. Ruské úrady uviedli, že sa incident, ktorého povahu zatiaľ nespresnili, stal pri 145. pilieri mosta. Podľa agentúry Ukrinform bola poškodená najmenej jedna časť mosta medzi dvojicou pilierov.

Udalosť si vyžiadala životy manželského páru z ruskej Belgorodskej oblasti. Ich dcéra je podľa ruských médií na jednotke intenzívnej starostlivosti, podľa skorších správ utrpela poranenia hlavy. Podľa BBC mali rodičia 40 a 36 rokov a dievča 14. Na záberoch z miesta, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, je vidieť stojace zničené auto.

Prerušená doprava

Proruské úrady informovali o zastavení automobilovej prevádzky a vyzvali obyvateľov, aby na most nevchádzali. Prerušená bola podľa agentúry TASS tiež trajektová a železničná doprava.

"Vzhľadom na súčasnú situáciu žiadam obyvateľov a hostí polostrova, aby sa zdržali cestovania cez Krymský most a z bezpečnostných dôvodov zvolili alternatívnu pozemnú trasu cez nové regióny," napísal na telegrame šéf Ruskom dosadenej správy Krymu Sergej Aksjonov. Za svoje "nové regióny" Rusko označuje ukrajinskú Doneckú, Luhanskú, Záporožskú a Chersonskú oblasť, ktoré okupuje.

Cez túto výzvu sa na príchode k mostu z ruského Krasnodarského kraja vytvorila dopravná zápcha s dĺžkou asi štyri kilometre. Krym je obľúbenou destináciou ruských turistov. Ruské úrady aj preto zdôraznili, že polostrov je dostatočne zásobený pohonnými látkami aj jedlom.

Hľadajú vinníka

Nočný útok na Krymský most bol špeciálnou operáciou ukrajinského vojenského námorníctva a tajnej služby SBU, napísal server RBK-Ukrajina s odvolaním sa na nemenované zdroje. "Most bol napadnutý pomocou diaľkovo ovládaných hladinových plavidiel. Bolo ho ťažké zasiahnuť, ale nakoniec sa to podarilo," citoval portál svoj zdroj z SBU.

Naopak, hovorkyňa južného veliteľstva ukrajinských ozbrojených síl Natalija Humenuková označila incident za možnú provokáciu zo strany Ruska. "Vytváranie takých provokácií, ktoré okupačné úrady na Kryme okamžite veľmi hlasno hlásia, je typickým spôsobom riešenia problémov zo strany úradov Krymu a agresorskej krajiny," povedala v rozhlase.

Ruskom dosadený predseda krymského snemu Vladimir Konstantinov označil poškodenie mosta za výsledok ukrajinského útoku. "Kyjevský teroristický režim spáchal v noci nový zločin - zaútočil na Krymský most. V Kyjeve nemohli nevedieť, že cestná časť mosta je výlučne civilný objekt. Ale to teroristov nikdy nezastavilo a nezastaví," citovala ho agentúra TASS. Konštantínov zdôraznil, že je nutné zbaviť Kyjev o možnosť podnikať takéto útoky. Nevyhnutná je podľa neho aj odplata.

Ukrajinci sa k útoku priznali. Viac sa dočítate v článku nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok