Aj mrazenú zeleninu treba vedieť uvariť: Takéto sú najčastejšie chyby pri jej spracovaní

TA3/zm
28.7.2023 08:00

Hoci je momentálne dostupná aj čerstvá zelenina, možno pravidelne pri varení používate mrazené balíčky. Vyhnite sa tomu, aby sa z jedla stala rozvarená kaša bez chuti.

Aj mrazenú zeleninu treba vedieť uvariť: Takéto sú najčastejšie chyby pri jej spracovaní
Freepik

Zdanlivo jednoduchý úkon, uvariť mrazenú zeleninu, sa dá tiež pokaziť. Mali by ste dodržiavať niekoľko zásad a pripravíte rovnako chutné pokrmy ako z čerstvých surovín.

Bez tepelnej úpravy

Mrazená zelenina je zbytočne podceňovaná, mnohé druhy majú rovnako veľa výživných látok ako keď sú čerstvé. Keď najbližšie siahnete po balíčku, môžete zeleninu pokojne nechať rozmraziť pri izbovej teplote a zjesť. Funguje to podobne ako pri mrazenom ovocí, ani to nemusí prechádzať tepelnou úpravou. Ide len o to, či vám konkrétny druh chutí aj surový. Napríklad hrášok alebo kukuricu môžete pokojne pridať do studených šalátov, aj keď boli v mrazničke. 

Rozmrazovať?

Ako je to s mrazenou zeleninou, ak sa chystáte použiť ju do varenia? Závisí od konkrétneho pokrmu, pretože rozmrazovanie nie je vždy nutné. Najmä v prípade, že balíček obsahuje veľmi malé kúsky, ktoré sa v hrnci či na panvici rozmrazia prakticky za pár minút.

Predvarenie vo vode je tiež cestou, ale nesmiete zeleninu nechať vrieť dlho, inak sa z nej stane kašovitá hmota. Mali by ste obsah vrecka vysypať do studenej vody, dať variť a keď dosiahne voda bod varu, hneď vypnúť, odstaviť a precediť.

Mrazeným nezačínajte

Pri mrazenej zelenine platí jedno veľmi cenné pravidlo, o ktorom vie málokto. Aj keby ste používali priamo vytiahnutú z mrazničky, ale rovnako ak zelenina rozmrzla, k zvyšným ingredienciám ju pridávajte, až keď sú horúce. Inými slovami, nemali by ste začínať variť jedlo s mrazenou zeleninou, najskôr si pripravte iné suroviny, tie tepelne upravte a zeleninu vkladajte do dostatočne teplého prostredia. 

Znova nezamrazujte

Iste poznáte pravidlo, že čo raz rozmrzlo, nemalo by sa zamrazovať znovu. A platí to aj o zelenine. Ideálne je dokonca ak pokrm, v ktorom ste ju použili, zjete čerstvý. Niektorým druhom zeleniny nemusí robiť dobre dokonca ani uskladnenie v chladničke a opätovní prihriatie. Aj vtedy sa niektoré kúsky menia na kašu bez chute a môžu pokaziť jedlo, ktoré bolo ešte včera gurmánskym zážitkom.

Témy: jedlo zelenina
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok