Toto všetko dokáže citrón: Šalát nezvädne, avokádo nestmavne, cukor nestvrdne

TA3/zm
27.7.2023 16:00

Citrón je v kuchyni neoceniteľný spoločník. Odteraz ho nebudete používať len na prípravu limonád alebo do čaju. A nemáme na mysli ani upratovanie, pri ktorom sa toto ovocie tiež osvedčilo.

Toto všetko dokáže citrón: Šalát nezvädne, avokádo nestmavne, cukor nestvrdne
Freepik

Vďaka obyčajnému citrónu sa vyhnete niekoľkým katastrofám či nepodarkom v kuchyni.

Ryby bez zápachu

Okrem toho, že sa plátok alebo mesiačik citróna zvykne servírovať spolu s rybou, využite toto ovocie už pri príprave. Na panvicu dajte trochu odrezanej kôry a nebude vám celá kuchyňa smrdieť rybacinou.

Dokonalá farba

Zelenina vďaka citrónu nestratí farbu a bude na tanieri vyzerať oveľa lákavejšie. Silu citrusu môžete využiť napríklad pri varení polievky. Hoďte do vody kúsok čerstvej kôry a niekoľko kvapiek šťavy. Citrón zachová farbu najmä zelenej zelenine ako je hrach alebo brokolica, no perfektný je aj pri príprave karfiolu. Keď počas varenia nakvapkáte trochu šťavy do vody, zachová si karfiol krásnu bielu farbu a na chuti sa nič nezmení.

Zvädnutý šalát

Listový šalát nevydrží dlho svieži, no o nemusí byť na vyhodenie, ak ho ponoríte do studenej vody, v ktorej ste vopred rozmiešali citrónovú šťavu. Vďaka kyselinám z tohto ovocia sa listy opäť napnú a budú čerstvé a chrumkavé.

Avokádo nestmavne

Keď rozkrojíte avokádo a nespotrebujete ho hneď celé, druhá polovica zvykne stmavnúť. Zvyčajne to nebráni konzumácii, ale estetické to nie je. Aby ste zabránili zhnednutiu avokáda, položte naň plátok citróna, zabaľte do potravinovej fólie a odložte do chladničky.

Cukor nestvrdne

Poznáte to, cukor sa niekedy premení na jeden veľký kameň a nemôžete ho nijako naberať. To sa viac nestane, ak vložíte trochu citrónovej kôry do nádoby s cukrom. Nestvrdne a ostane stále sypký.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok