VIDEO: Pravidelný návštevník záhrad, ktorý sa nebál ľudí. Takto vyčíňal medveď, ktorého usmrtili

ta3
15.7.2023 20:21

Obyvatelia obce Necpaly, ktoré ležia kúsok od mesta Martin, mali posledné týždne neželanú návštevu. Medveď, ktorý sa v minulosti občas odvážil k obydliam, sa posledné dni rozhodol, že mu je v záhradách Necpalčanov lepšie, ako v lese.

Medveď II
TASR/František Iván (ilustračné)

Lákali ho stromy

Namiesto sporadických návštev sa medveď začal vyskytovať v blízkosti obytných domov niekoľko krát do dňa. Lákali ho najmä ovocné stromy, v korunách ktorých nachádzal aj chládok pred slnkom. A to bol problém pre obyvateľov, neželaného návštevníka často vo vlastných záhradách nespozorovali, kým sa neozval. Na pískanie, hluk či vyháňanie nereagoval. Občas sa ho podarilo zahnať miestnym psom. 

"Medveď minimálne dva-tri roky chodil po záhradách a žral úrodu. Plašenie nepomáhalo. Sú prázdniny a báli sme sa nechať deti na záhrade. O pomoc sme požiadali zásahový tím. Skvelo spolupracoval, daného medveďa si odsledoval a dnes ho s povolením usmrtil," vyjadrila sa Martina Cabuková, obyvateľka obce Necpaly. 

Báli sa o deti

"Medveď odmietal reagovať na akékoľvek naše výzvy. Prestal sa báť, začali sme mať obavy, najmä o deti, keďže v posledných týždňoch sa zjavoval čoraz nepredvídateľnejšie," opísal další obyvateľ, ktorý si neželal byť menovaný. "Keď vyliezol na strom, prakticky ho nebolo vidieť až do momentu, kým nezabručal. Občas to urobil, až keď som bol len pár krokov od stromu, kde sa schovával," opisal. 

Synatropnosť, teda zmenu chovania divokých zvierat, pozorujeme v posledných rokoch čoraz viac. U divokých zvierat tak, dochádza k strate prirodzenej plachosti a k zmene spôsobu ich obživy, ktoré sú nevratné. Synantropné jedince sa už nevedia vrátiť k pôvodnému spôsobu života a držia sa v blízkosti ľudských sídel. V prípade medveďa tak vzniká riziko kolízie šelmy s človekom. Pre synatropné jedince sa tak stavajú nebezpečné pre obyvateľov.

Pozrite si video o tom, ako medveď vyčíňal:

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok