Tretia Češka, ktorá vyhrala Wimbledon. Vondroušová získala prvý grandslamový titul

ta3 tasr
15.7.2023 16:44

Česká tenistka Markéta Vondroušová sa stala víťazkou ženskej wimbledonskej dvojhry a získala prvý grandslamový titul v kariére. Vo finále zdolala turnajovú šestku Ons Jabeurovú z Tuniska 6:4, 6:4. Vondroušová je po Jane Novotnej a Petre Kvitovej historicky tretia česká šampiónka vo wimbledonskom singli.

Prvá nenasadená

Zároveň je prvá nenasadená hráčka v Open ére, ktorá sa na tráve All England Clubu tešila zo zisku trofeje. Vondroušová uspela vo svojom druhom grandslamovom finále, v roku 2019 na Roland Garros podľahla Austrálčanke Ashleigh Bartyovej. Vďaka sobotňajšiemu víťazstvu zinkasuje prémiu 2,35 milióna libier pred zdanením a do svetového rebríčka WTA si pripíše 2000 bodov. V jeho pondelňajšom vydaní sa posunie na desiate miesto.

Jabeurová sa nedočkala grandslamového titulu ani na tretí pokus. Vlani vo finále Wimbledonu prehrala s Kazaškou Jelenou Rybakinovou, na US Open podľahla v rozhodujúcom súboji svetovej jednotke Poľke Ige Swiatekovej.

Jabeurová viedla v úvode finálového zápasu 2:0 i 4:2, Vondroušová si však vždy dokázala zobrať späť stratené podania a vyrovnať. V deviatom geme Tunisanku opäť brejkla a pri vlastnom servise následne dotiahla prvý set do úspešného konca. Obe finalistky hrali variabilne, často menili rytmus hry a využívali stopbaly.

V úvode druhého dejstva viedla Jabeurová 3:1, no potom začala kopiť nevynútené chyby, čo bola voda na mlyn Vondroušovej. Češka vyrovnala na 3:3, za stavu 4:4 opäť zobrala Tunisanke podanie a šancu dosiahnuť životný úspech už z rúk nepustila. V desiatom geme premenila v poradí druhý mečbal, Jabeurovú zdolala tento rok už tretíkrát.

Ženy - dvojhra - finále:

Markéta Vondroušová (ČR) - Ons Jabeurová (Tun.-6) 6:4, ž:4  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok