Zlozvyky, ktorými škodíte očiam: Za zhoršený zrak môže maskara, cigarety aj mobil

TA3/zm
24.7.2023 08:00

Zrak nie je len geneticky daný, môžete si škodiť aj sami. Vyhnite sa nasledujúcim zlozvykom a budete perfektne vidieť, hoci vám roky pribúdajú.

Zlozvyky, ktorými škodíte očiam: Za zhoršený zrak môže maskara, cigarety aj mobil
Freepik

Hovorieva sa, že ak budete jesť veľa mrkvy, budete mať dobrý zrak. Čo sa však hovorí menej sú zlozvyky, ktorými očiam škodíte a nezachráni to žiadna mrkva ani nič podobné.

Trenie očí

Väčšina žien sa líči, a tak si trie oči menej ako muži, ale ráno sa tomu nevyhne takmer žiadna z nás. Pritom tlak na očné viečka dráždi rohovku a z dlhodobého hľadiska ju môže stenčiť, čo vedie k zhoršeniu zraku.

Čas pri obrazovkách

Nebudeme si klamať a zároveň nepovieme nič nové, obrazovkám sa dnes nevyhneme, ale pre oči nie sú ideálne. Mobil, počítač, televízor, tablet. Zrak je tak namáhaný, že sa nemôžeme diviť všeobecnému zhoršeniu v porovnaní s predchádzajúcimi generáciami. Snažte sa čas pozeraním na obrazovky minimalizovať a kúpte si okuliare, ktoré pohlcujú modré svetlo.

Cigaretový dym

Fajčenie nie je všeobecne zdraviu prospešné a čo sa týka očí, dym z cigariet znižuje vyživovanie sietnice. Vzniká tak riziko šedého zákalu, syndrómu suchého oka aj zhoršenie zraku.

Stará maskara

Pozor aj pri líčení očí. Ak nemeníte maskaru na riasy pravidelne, môžete do oka zaniesť baktérie, ktoré zraku neprospejú. Platí, že riasenku by ste mali meniť s každým novým ročným obdobím, teda štyrikrát do roka minimálne.

Témy: oči zdravie zrak
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok