Osemnásťročný Poliak sa inšpiroval ISIS. Obvinili ho z plánovania bombového útoku

ta3 tasr
14.7.2023 11:42

Príslušníci poľskej Agentúry pre vnútornú bezpečnosť (ABW) zadržali 18-ročného mladíka, ktorý plánoval teroristický útok na budovu štátneho úradu v Poľsku. Informuje agentúra PAP.

Osemnásťročný Poliak sa inšpiroval ISIS. Obvinili ho z plánovania bombového útoku
TASR/AP (Ilu.)

Islamský štát bol jeho vzorom

K zatknutiu došlo 16. júna v meste Vroclav na juhozápade Poľska. Podľa koordinátora poľských špeciálnych síl mladík koncom roka 2022 konvertoval na islam, údajne sa inšpiroval organizáciou Islamský štát (IS) a jeho vzorom boli "vodcovia teroristických organizácií, ako sú Usáma bin Ládin a abú Bakr al-Bagdádí".

"Podozrivý udržiaval neustály kontakt s osobami, ktoré tvrdili, že sú predstaviteľmi teroristickej organizácie, takzvaného Islamského štátu," uvádza sa v oznámení.

Príslušníci ABW prehľadali miesto pobytu zadržaného muža a podľa vyšetrovateľov odhalili dôkazy o pripravovanom zločine. Mladík zhromažďoval informácie a materiál na výrobu pásu s výbušninami, ktorý plánoval použiť pri útoku.

Muža obvinili z členstva v organizovanej zločineckej skupine s cieľom spáchať teroristický útok, ako aj z plánovania činu ohrozujúceho životy, zdravie alebo majetok ľudí pomocou výbušnín. Hrozí mu trest odňatia slobody na jeden až desať rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok