Dopyt po rope rastie. Brzdia ich dodávky z Líbye a Nigérie

ta3 TASR
14.7.2023 08:19

Ceny ropy smerujú prvýkrát od apríla k tretiemu týždennému rastu za sebou. V piatok ráno ich podporili správy o narušení dodávok z Líbye a Nigérie. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zároveň navýšila svoju prognózu vývoja dopytu po komodite v tomto aj budúcom roku. Informuje o tom agentúra Reuters a agentúra Bloomberg.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v septembri dosiahla do 6.32 h SELČ 81,45 USD (72,84 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 9 centov (0,11 %).

Cena americkej ľahkej ropy WTI s augustovým kontraktom dosiahla 76,99 USD za barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje rast o 10 centov (0,13 %).

Nepokoje v Líbyi viedli vo štvrtok k uzavretiu viacerých ropných polí. V Nigérii zase spoločnosť Shell dočasne zastavila prevádzku svojho terminálu pre podozrenie z úniku ropy. Ceny podporila aj správa o júnovom spomalení rastu spotrebiteľských cien v USA na viac ako dvojročné minimum. To podporilo očakávania, že Federálny rezervný systém (Fed) sa priblížil ku koncu sprísňovania menovej politiky. (1 EUR = 1,1182 USD)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok