Policajti hlásia rekordný počet migrantov na Slovensku. Už teraz ich je viac ako za celý minulý rok

ta3 čtk
13.7.2023 22:21

Slovenská polícia uviedla, že za prvú polovicu tohto roka zachytila na slovenskom území takmer 11-tisíc migrantov, ktorí do krajiny prišli nelegálne. To je o niekoľko desiatok migrantov viac ako za celý minulý rok a skoro jedenásťkrát viac ako za prvý polrok roku 2022. V drvivej väčšine išlo o ľudí zo Sýrie, pre ktorých je Slovenskou tranzitnou krajinou na ceste ďalej na sever a západ Európy.

Loď MSF zachránila pri pobreží Malty 440 migrantov
TASR/AP

Sme tranzitná krajina

Celkom slovenská polícia zaregistrovala od začiatku roka do konca júna 10 902 migrantov bez povolenia na vstup do krajiny. "Takmer 96 percent tvoria Sýrčania," uviedla polícia. V prvom polroku minulého roka polícia odhalila na území Slovenska 1 073 cudzincov bez patričných dokladov.

Slovensko leží na takzvanej západobalkánskej migračnej trase, migranti do krajiny prichádzajú predovšetkým z Maďarska. "Prichádzajúci cudzinci u nás nežiadajú o azyl, pretože odmietajú zostať na území Slovenska a snažia sa dostať do krajín v západnej Európe," uviedla polícia s tým, že migranti chcú odísť hlavne do Rakúska, Nemecka či Holandska.

Podľa vyhlásenia českého ministra vnútra Víta Rakúšana je situácia na česko-slovenskom pohraničí stabilizovaná, a nie je preto nutné sprísniť režim na hranici so Slovenskom, ako sa stalo v minulom roku, keď Praha k nevôli Bratislavy zaviedla stále hraničné kontroly. Následne kontroly na hranici zaviedlo aj Rakúsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok