Detské továrne na Ukrajine i zrušené voľby. Účty s modrým odznakom šíria na Twitteri nebezpečné hoaxy

ta3/dp, BBC
13.7.2023 16:23

Ruská invázia na Ukrajinu trvá už 504 dní. Falošné a zavádzajúce príspevky o ukrajinskom konflikte sa naďalej šíria na hlavných platformách sociálnych médií. Píše BBC.

Detské továrne na Ukrajine i zrušené voľby. Účty s modrým odznakom šíria na Twitteri nebezpečné hoaxy
TASR/AP

Niektoré z najčastejšie zdieľaných hoaxov možno nájsť na Twitteri, ktoré uverejnili používatelia s modrými odznakmi. 

Zbrane pre Ukrajinu neboli použité pri nepokojoch

Na internete bolo zdieľaných veľa zavádzajúcich príspevkov o nedávnych nepokojoch vo Francúzsku, ale jeden virálny príspevok z minulého týždňa sa zameral na vojenskú pomoc USA Ukrajine.

Obsahoval snímku obrazovky toho, čo vyzeralo ako titulok spravodajského webu, spolu s obrázkom dvoch pušiek. "Francúzska polícia je ostreľovaná americkými puškami, ktoré môžu pochádzať z Ukrajiny," píše sa v titulku.

Zdroj: Reprofoto/Twitter

Niekoľko účtov na Twitteri s modrým odznakom zdieľalo príspevok, ktorý bol zobrazený viac ako miliónkrát. BBC Verify pôvod vysledovala až na prokremeľské kanály v aplikácii Telegram. Obrázok použitý v príspevku sa objavuje na ruskom vojenskom blogu z roku 2012 o streleckej súťaži, ktorá sa konala na strelnici neďaleko Moskvy.

Nepodarilo sa im tiež nájsť žiadne online články s titulkom a obrázkom, ako je uvedené vyššie, a neexistuje žiadny dôkaz, že by počas nedávnych nepokojov vo Francúzsku boli použité nejaké zbrane, ktoré poskytli Ukrajine USA.

Žiadne dôkazy o detských továrňach na Ukrajine

Niekoľko účtov na Twitteri s modrou fajkou nedávno propagovalo tvrdenie, že Rusko objavilo na Ukrajine "továrne na výrobu detí".

O deťoch vo veku od dvoch do siedmich rokov sa hovorí, že sú "chované v továrni" a potom sú buď posielané do "detských sexuálnych nevestincov", alebo im odoberajú orgány, ktoré predávajú na Západe.

Zdroj: Reprofoto/Twitter

BBC Verify vystopovala pôvod tvrdenia k článku, ktorý v marci zverejnil The People's Voice, alternatívny názov pre YourNewsWire, ktorý organizácie na kontrolu faktov označili za jedného z najväčších producentov falošných správ na internete.

Portál v minulosti propagoval širokú škálu nepravdivých a zavádzajúcich príbehov, vrátane antivakcinačných konšpiračných teórií a nepravdivých tvrdení o masovej streľbe v Las Vegas v roku 2017. Ruská vláda a Kremľom kontrolované médiá majú za sebou bohatú históriu propagovania nepodložených tvrdení o nelegálnom odoberaní orgánov na Ukrajine.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok