Moskve ostali oči pre plač, Baltské more sa stáva ihriskom NATO. Čo spojencom prináša Škandinávia?

ta3/dp, Politico
13.7.2023 12:40

Rozširovanie Severoatlantickej aliancie spôsobuje Rusku veľké problémy, píše portál Politico.

Moskve ostali oči pre plač, Baltské more sa stáva ihriskom NATO. Čo spojencom prináša Škandinávia?
Profimedia

Rozširujúce sa NATO sa chystá sprísniť svoju kontrolu nad Baltským morom, čo skomplikuje životne dôležitú tranzitnú trasu pre námorníctvo ruského prezidenta Vladimira Putina priamo na jeho ihrisku. 

Moskva stráca v regióne dominanciu

Tohtotýždňový summit Aliancie vo Vilniuse bol pre Fínsko prvým, kedy zasadlo k stolu ako riadny člen NATO. V predvečer summitu Turecko súhlasilo, že podporí snahu Švédska pripojiť sa, čím pripravilo pôdu pre strategickú zmenu v regióne, ktorému kedysi dominovala Moskva.

"Švédsko a Fínsko robia NATO oveľa geograficky koherentnejším. Baltské more sa stáva ihriskom NATO, čo je vo všeobecnosti užitočné aj z dôvodu zvýšeného významu Arktídy," povedala pre Politico Ulrike Franke, vysoko postavená pracovníčka Európskej rady pre zahraničné vzťahy.

NATO neustále upevňuje svoju pozíciu v Baltskom mori – kľúčovou námornou bránou pre ruskú flotilu, ktorá má základne neďaleko Petrohradu a v militarizovanej exkláve Kaliningrad. Počas studenej vojny boli v Aliancii iba Dánsko a Nemecko na ďalekom západnom okraji Baltského mora. Vstup Poľska do NATO v roku 1999 a tri pobaltské republiky v roku 2004 dostali väčšinu južného pobrežia pod kontrolu Aliancie.

Fínsko a Švédsko v NATO uzavrú more zo severu, čo Rusku obmedzí prístup. Obe krajiny upustili od svojej dlhotrvajúcej neutrality – v prípade Švédska starej stáročia – a minulý rok v máji požiadali o vstup do Aliancie v dôsledku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu.

To znamená výrazné rozšírenie hraníc NATO s Ruskom, posilnenie obrany v severnej Európe a zvýšenie odstrašujúceho efektu Aliancie. "Pobaltské štáty sa obávali, že budú trochu izolované," povedala Camille Grand, bývalá asistentka generálneho tajomníka NATO. "Dá sa povedať, že Švédsko a Fínsko by ich v prípade nebezpečenstva nesklamali, ale prístup k prístavom a letiskám nebol úplne zaručený."

Rusko nie je nadšené

Vstup Švédska a Fínska tiež znamená rozšírenie prítomnosti Aliancie v Arktíde, v regióne, ktorý je pre Rusko aj Čínu čoraz strategickejší. Moskva nie je spokojná. 

"Za súčasných podmienok je mimoriadne dôležité uvedomiť si, že ruská vojenská infraštruktúra sa nikdy neposunula smerom k západnej Európe, vždy sa pohybovala opačným smerom," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.  "Je určite poľutovaniahodné, že Európania si túto chybu neuvedomujú." Vstup Švédska do aliancie by bol "negatívnym signálom", dodal.

Tvrdá sila

Spojenci NATO sa v utorok dohodli na implementácii obnovených regionálnych obranných plánov. Prítomnosť Švédska a Fínska ako členov sa plne odrazí v plánoch, cvičeniach a cieľoch Aliancie, uviedol na tlačovej konferencii generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Podľa Kristine Berzinovej, výkonnej riaditeľky Geostrategy North German Marshall Fund, tieto dve severské krajiny pomôžu zefektívniť prísľub článku 5. Podľa článku 5 – základného kameňa NATO – sa ozbrojený útok proti jednému alebo viacerým členom považuje za útok na všetkých.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok