Dovolenkári, pozor. Chorvátske pobrežie zaplavili nebezpečné medúzy, popáleniny veľmi bolia

ta3/Soňa Búranová, Danas.hr
12.7.2023 13:47

Najnebezpečnejšia medúza v Stredozemnom mori zaplavila juh chorvátskeho pobrežia. Popáleniny sú bolestivé a jazvy ľuďom zostávajú. Upozorňuje na to chorvátsky web Danas.hr.

Dovolenkári, pozor. Chorvátske pobrežie zaplavili nebezpečné medúzy, popáleniny veľmi bolia
Profimedia

Chytal ich do vedra

Tanierovky svietivé pôsobia jemne a krehko, no dovolenkárom spôsobujú problémy. V Dubrovníku aj na ostrove Korčula zalarmovali Zásahový tím Červeného kríža. 

Na pláži Danče zaviala výstražná červená vlajka. Medúzy tam popŕhlili osem návštevníkov za jeden deň. Záchranári ich ošetrili, no varujú dovolenkárov: "Zasiahnuté miesto je začervenané a veľmi páli. Bolelo to najmä deti, ale všetko dobre dopadlo. Červená vlajka bola vyvesená kvôli výstrahe, nie kvôli zákazu kúpania," vysvetlil záchranár Antonio Benussi pre web Danas.hr.

Miestny chlapec začal chytať medúzy do vedra, vďaka čomu ich bolo možné identifikovať. "Bolo ich viac a viac. Postupne pribúdali a nakoniec som ich chytil 25. Najprv som ich chytal do pohára, potom sitom na preosievanie múky," uviedol Andrej Stipić.

Nebezpečný tvor

Tanierovka svietivá (Pelagia noctiluca) je jedným z najnebezpečnejších tvorov na Jadrane. Tieto medúzy sa väčšinou zdržiavajú na otvorenom mori a pri pobreží sa objavujú len zriedka. Sú spravidla modro-fialové, sčasti ružové. Ich chápadlá môžu byť dlhšie ako meter. Práve v nich sú ukryté jedovaté bunky, ktoré po kontakte s pokožkou spôsobujú bolesť a popáleniny, píše CNN Prima News. Dlho a ťažko sa hoja a po popŕhlení môžu zostať jazvy.

Prvá pomoc

Prvá pomoc je jednoduchá. Po popŕhlení zostanú na ľudskej koži prichytené zvyšky buniek, ktoré je nutné zotrieť. Možno ich zoškrabať plastovým predmetom, napríklad kreditnou kartou. Ak nie je iná možnosť, možno použiť aj piesok.

"Poranené miesto by ste mali oplachovať slanou vodou. Potom ho môžete namastiť antihistaminickým krémom a chladiť ľadom. Keď máte veľké bolesti, pomôžte si liekmi,“ radí odborníčka z Inštitútu pre more a pobrežie Dubrovníckej univerzity Ivony Onofryová pre Dubrovački Dnevnik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok