Čína vykonala manévre pri Taiwane. Pri ostrove zosilnila vojenské aktivity

ta3 TASR
12.7.2023 08:33

Tridsať čínskych vojenských lietadiel bolo stredu v okolí Taiwanu. Informovalo o tom taiwanské ministerstvo obrany deň po tom, čo čínska armáda usporiadala veľké vojenské cvičenie južne a juhozápadne od ostrova, do ktorého sa zapojili stíhačky, bombardéry a vojenské plavidlá, napísala agentúra Reuters.

Čína vykonala manévre pri Taiwane. Pri ostrove zosilnila vojenské aktivity
Twitter/TaiwanNewsEN

Taiwanské ministerstvo obrany v dnešnom vyhlásení uviedlo, že za posledných 24 hodín zaznamenalo 32 lietadiel čínskeho vojenského letectva, ktoré vstúpili do zóny protivzdušnej obrany ostrova.

Medzi zachytenými lietadlami boli stíhačky, vrtuľníky a tiež štyri bombardéry H-6 s jadrovými zbraňami, ktoré podľa mapy poskytnutej taiwanským ministerstvom obrany preleteli južne od Taiwanu do Tichého oceánu, než sa vrátili späť do Číny.

Čína, ktorá sa nikdy nezriekla možnosti použitia sily na získanie kontroly nad Taiwanom, v poslednej dobe zosilnila vojenské aktivity v blízkosti demokraticky spravovaného ostrova. Taiwan nároky Pekingu ohľadom zvrchovanosti nad ostrovom dôrazne odmieta a sľubuje, že sa bude v prípade napadnutia brániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok