Cirkevný analytik: Postavenie emeritného pápeža museli vymyslieť za niekoľko dní

TASR
28.2.2013 09:35

Doteraz bola abdikácia pápeža len teóriou. Možnosťou, s ktorou sa počíta, ale nikto ju nepredpokladá. "Praktické postavenie emeritného pápeža muselo byť doslova vymyslené počas niekoľkých dní, takže vatikánski odborníci na kánonické právo, cirkevné dejiny a protokol sa riadne zapotili.

Cirkevný analytik: Postavenie emeritného pápeža museli vymyslieť za niekoľko dní
TA3

"To, že veci sa vyvíjali veľmi dynamicky dokazujú aj vyhlásenia hovorcu Svätej stolice, ktorý najprv hovoril o titule emeritný rímsky biskup, kým nakoniec bude Benediktovi XVI. prináležať titul emeritný pápež," povedal v reakcii na dnešný odchod pápeža Benedikta XVI. z funkcie cirkevný analytik Imrich Gazda.
"Taktiež avizovaný návrat k vlastnému menu sa nestal realitou," pripomenul Gazda, že Benedikt XVI. sa napokon nevráti k svojmu pôvodnému menu Joseph Ratzinger.

"Benedikt XVI. si určite vypočul názor spomenutých kompetentných osôb, ale napokon sa v týchto veciach rozhodol sám. Napokon, práve on sa do budúcnosti stane modelom pápeža 'na dôchodku'," dodal.
V prípade abdikácie pápeža sa cirkev nemohla oprieť o tradície, de facto sa pre takéto prípady tvoria práve v týchto dňoch. Napriek tomu si Gazda nemyslí, že rozhodnutie Benedikta XVI. bude do budúcnosti znamenať viac pápežských abdikácií.

"Benedikt XVI. nebol manažérsky typ, ale urobil absolútne manažérske rozhodnutie – zvážil svoje sily a kvôli ich nedostatku rezignoval na svoj úrad. Vždy sa ľahšie robí nejaké rozhodnutie s vedomím, že podobne sa rozhodli aj iní, ako keď má byť moje konanie precedensom," poznamenal.

"Nestotožňujem sa s niektorými úvahami, že rozhodnutie Benedikta XVI. môže mať v budúcnosti za následok ľahšie dotlačenie pápežov k rezignácii. Postavenie pozemského zástupcu Ježiša Krista, čo je vlastne podstata pápežstva, je tak silné nielen vnútri cirkvi, ale aj navonok, že sa nezmestí na šachovnicu niečích záujmov," uvažuje analytik.

Vlna rôznych mediálnych úvah a špekulácií o situácii v katolíckej cirkvi je podľa Gazdu v prípade odchodu pápeža normálna. "Uprázdnenie apoštolského stolca je vždy mimoriadnou a mediálne príťažlivou udalosťou. Keďže medzi uprázdnením a zvolením nového pápeža je niekoľko 'hluchých' dní až týždňov, musia byť niečím zaplnené. Rôzne špekulácie a teórie sú povinnou mediálnou jazdou pri každej výmene hlavy cirkvi," reagoval na otázku, či nečakaný odchod pápeža cirkev v médiách nepoškodil.

Prvou dôležitou úlohou nového pápeža bude podľa Gazdu výber nových spolupracovníkov. "Uprázdnením pápežského stolca padajú hlavy šéfov takmer všetkých vatikánskych úradov. Kľúčovou je postava štátneho sekretára, pápežovej 'dvojky'. Výber kardinála Tarcisia Bertoneho, ktorý túto pozíciu zastával počas pontifikátu Benedikta XVI., bol častokrát kritizovaný pre jeho slabé postavenie vnútri Rímskej kúrie," poznamenal Gazda.

"Odchádzajúci pápež mu však absolútne dôveroval a jeho osobu vyzdvihol aj počas príhovoru na poslednej generálnej audiencii. Nový pápež potrebuje lojálny, dynamický a čistý tím, aby dokázal pohotovo reagovať na aktuálne výzvy, ako sú prehĺbenie a moderné ohlasovanie viery, ale aj finančná transparentnosť či nulová tolerancia sexuálnych deliktov," uzavrel analytik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok