Oravskí ferozliatinári sa sťahujú do Uzbekistanu. Odchádzajú za výrazne lepšími podmienkami

ta3
10.7.2023 20:14

Oravskí ferozliatinári sa sťahujú do Uzbekistanu. Po vyše 70 rokoch musia rozbiehať výrobu v Ázii, keďže doma už nedokážu konkurovať. Neodchádzajú však úplne. V zahraničí chcú prečkať ťažké časy.

OFZ v apríli s nádejou reštartovala výrobu po energetickej odstávke. V Oravskom Podzámku spúšťali len jednu pec, aby nestratili zákazníkov. Zahraničiu však z Oravy nedokážu konkurovať. Časť výroby preto sťahujú do Uzbekistanu. Odchádzajú za výrazne lepšími podmienkami.

"My predpokladáme, že tá elektrická energia v Uzbekistane oproti aktuálnej cene, ktorú platíme na Slovensku bude asi päťkrát nižšia," tvrdí generálny riaditeľ OFZ Branislav Klocok.

Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk: "Nikdy nie je dobré, ak priemysel sa zbalí odchádza. Neraz už takéto reči samozrejme bolia aj na Slovensku, avšak teraz tá situácia u nás ale aj v celej Európe, čo sa týka hlavne energetiky nie je dobrá."

Len pre predstavu, denný režim elektrickej oblúkovej pece stojí približne 150-tisíc eur. V závode ich majú sedem no a jedna z nich bude mať pre to čoskoro nový domov.

"Tak to bude práve táto pec, ktorá sa tu rozoberie a postaví sa nanovo práve na mieste, kde plánujeme vyrábať ferozliatiny," hovorí Klocok. Pre ferozliatinárov je to ako skladačka lega, v priebehu troch mesiacov pec presťahujú do Uzbekistanu.

V novom závode zamestná OFZ sto ľudí, zaúčať ich budú ferozliatinári z Oravy. Za sťahovanie firma zaplatí asi desať miliónov eur. Celé sťahovanie bude stáť firmu približne desať miliónov eur.

Michal Uhorskai, predseda ZO OZ KOVO OFZ: "Ak sa má zachovať výroba, ktorá nie je možná na Slovensku, tak je jediná cesta odísť niekde inde, kde to ekonomické podmienky dovoľujú."

Klocok: "Neni to začiatok konca fabriky na Orave? Tak ja pevne dúfam, že nie. Tento náš krok je hlavne o tom, aby sme si vytvorili predpoklad na prežitie tejto situácie."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok