V Slovinsku padla vláda, novou líderkou má byť Bratušeková

TA3, SITA
28.2.2013 07:44

Slovinský parlament v stredu neskoro večer podľa očakávaní vyslovil nedôveru vláde kritizovaného premiéra Janeza Janšu. Stalo sa iba niečo viac ako rok od jej nástupu. Za odchod kabinetu sa vyjadrilo 55 poslancov, proti bolo 33.

V Slovinsku padla vláda, novou líderkou má byť Bratušeková
SITA

Nová líderka najsilnejšej parlamentnej strany Pozitívne Slovinsko (PS) Alenka Bratušeková (42) má teraz dva týždne na zostavenie a predstavenie novej vlády. Ak sa jej to nepodarí, prezident vyhlásili predčasné voľby. Bratušeková sa na čelo PS pritom dostala iba minulý týždeň po rezignácii predsedu Zorana Jankoviča, starostu Ľubľany, ktorý rovnako ako samotný premiér nevedel vysvetliť pôvod svojho majetku.

Janša aj po prepuknutí škandálu a odchode koaličných partnerov odmietal výzvy bývalých i terajších koaličných partnerov, aby dobrovoľne odstúpil. Napriek strate parlamentnej väčšiny sa snažil presadzovať reformy potrebné na odvrátenie hospodárskej krízy.

Predmetom škandálu bolo zistenie slovinského protikorupčného úradu, podľa ktorého premiér nedokáže vysvetliť pôvod 210-tisíc eur na svojom súkromnom účte. Janšu na rezignáciu nepriamo vyzýval aj slovinský prezident Borut Pahor, ktorý bol jeho predchodcom v kresle premiéra.

Slovinsko sa podobne ako ďalšie členské krajiny eurozóny nachádza v ekonomickej kríze a bojuje s vysokou zadlženosť. Janšova vláda preto od svojho nástupu presadzovala úsporné opatrenia, čo sa dotklo zamestnancov štátneho sektora v podobe osempercentného zníženia ich platov. Škrty sa dotkli aj sociálnych výhod či dôchodkov, čo v uplynulých týždňoch vyhnalo do ulíc tisíce ľudí nespokojných so sociálnou situáciou a korupciou na najvyšších miestach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok