Vandali nezniesli pohľad na dúhovú lavičku. Neporušená vydržala sotva dva dni

ta3 telex.hu
10.7.2023 16:23

Minulý týždeň vo štvrtok slávnostne postavili v budapeštianskom IX. obvode dúhovú lavičku. Už vtedy sa vynárali otázky, ako dlho vydrží neporušená. Najmä keď sa nachádzala vo Ferencvárosi - vo štvrti, v ktorej dúhová socha odkazujúcu na hnutie Black Lives Matter nevydržala ani deň.

Vandali nezniesli pohľad na dúhovú lavičku. Neporušená vydržala sotva dva dni
Facebook/Amnesty International Magyarország

Lavičku odovzdali organizácia Amnesty International a samospráva mestskej časti ako vôbec prvú dúhovú verejnú lavičku v maďarskom hlavnom meste, píše portál Telex. Avšak vo svojom farebnom prevedení vydržala iba dva dni. V sobotu ráno dostala nový vizuál -  zeleno-biele farby miestneho futbalového klubu, ktorému fanúšikovia nepovedia inak ako Fradi.

"Obrovské víťazstvo"

Podľa stôp, ktoré na mieste zostali, lavičku premaľovala skupina zvaná Aryan Greens (v preklade Árijskí zelení). Starostka IX. obvodu Krisztina Baranyiová sa k incidentu vyjadrila na sociálnej sieti, kde ironicky poznamenala, že "futbalový ultras z Ferencvárosu zaznameli na ulici Tompa obrovské víťazstvo“.

Organizácia Amnesty International Hungary podala v prípade sťažnosť. Na Facebooku uviedla, že lavičku prefarbia, pretože "je symbolom, že pre každého je miesto". "A túto našu hodnotu musíme spoločne chrániť,“ dodala organizácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok