Neľudské podmienky, sťažuje sa na ruské väzenie Slovák. Do Ruska doplával na kolese

ta3/Samuel Drozda Denník N
10.7.2023 16:37

Ján Mazák je Košičan, ktorý sa v máji tohto roka pokúsil dostať do Ruska pomocou nafukovacieho kolesa. Po tom, ako v neopréne doplával z Estónska, ho zadržala ruská hraničná stráž. Teraz na sociálnej sieti prehovoril o svojej skúsenosti s ruskou väznicou. Denník N však tvrdí, že Mazák už nie je v Rusku.

Neľudské podmienky, sťažuje sa na ruské väzenie Slovák. Do Ruska doplával na kolese
TASR facebook.com/jean.de.mazac

Plní sťažností

Ján Mazák, v Rusku obvinený z nelegálneho prekročenia hraníc, nedávno napísal status na sociálnu sieť. Ako k nej získal prístup, ostáva záhadou, keďže by mala byť v Rusku zakázaná. Tvrdí, že po návrate na Slovensko zverejní denník opisujúci jeho pobyt v Rusku. "Neľudské podmienky," zhodnotil Mazák na sociálnej sieti ruské väzenie. "Ignorovanie primárnych ľudských správ, prehnité ruské súdnictvo," pokračoval. Denník má podľa autora obsahovať aj detailný opis ruských "gulagov".

Mazák sa podľa webu kosice.dnes24, ktorý sa odoláva na 47news.ru, objavil aj v súdnej sieni v Rusku. "V Rusku som nikdy nebol, ale chcel som k vám už v 2015. Víza som na Slovensku nemohol získať, lebo tu nie je veľvyslanectvo a v EÚ je Rusko považované za darebácku krajinu," sťažoval sa Mazák cez svojho právneho zástupcu Ivana Poročneja. "Čo ste si mysleli, že budete v Rusku robiť? Ako budete vedieť vyžiť a zarábať?" pýtali sa ruskí novinári Mazáka. 

"Plánoval som sa uchádzať o miesto v niekoľkých divadlách, vrátane Mariinského a Veľkého divadla v Moskve. Chcel som si privyrobiť predajom vlastných diel, písaním hudby a učením ľudí hrať na klavír," tvrdil. "Po tom, čo som tam zažil, si nechcem ani predstaviť, čo robia s ukrajinskými zajatcami," priznal Mazák.

Nežiadal o pomoc

Za nelegálne prekročenie hraníc mu hrozí až šesť rokov väzenia. Či sa Mazák vôbec môže na Slovensko vrátiť, nie je jasné. Ministerstvo zahraničia uviedlo, že o situácii vie a monitoruje ju. Tvrdí však, že ani Mazák, ani nikto z jeho príbuzných zatiaľ nekontaktoval rezort diplomacie alebo príslušné úrady a nežiadal o pomoc.

Podľa informácií Denníka N by sa mal Mazák už nachádzať na Slovensku. Denník tvrdí, že súd v Rusku mu dal len pokutu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok