Klimatológovia varujú: S planétou sa deje niečo divné

10.7.2023 13:37

Nezvyčajne teplá prvá polovica roka, otepľovanie oceánov, miznúci morský ľad v Antarktíde a rekordné množstvo oxidu uhličitého v atmosfére – to sú podľa vedcov štyri hlavné alarmujúce faktory, ktoré ukazujú, že planéta sa otepľuje rýchlejšie, ako sa očakávalo. Americká CNN s odvolaním sa na klimatických expertov uviedla, že ľudstvo čaká päť najhorúcejších rokov v histórii.

Klimatológovia varujú: S planétou sa deje niečo divné
Foto: TASR/František Iván

Vedci každoročne upozorňujú na prejavy klimatických zmien, zvyšovanie priemernej globálnej teploty a topenie ľadovcov. Tento rok však odborníci žasnú nad tým, ako rýchlo si dopady klimatických zmien vyžiadali svoju daň na planéte. Prvých šesť mesiacov roka bolo v celosvetovom meradle nadpriemerne horúcich, uviedla CNN.

Rekordné teploty v Ázii, prehriate svetové oceány a alarmujúco nízky podiel morského ľadu v Antarktíde. To sú len niektoré z klimatických extrémov, ktoré už tento rok priniesol. „Je to absolútne šialené. Ľudia, ktorí pravidelne sledujú klimatické výstupy, neveria vlastným očiam. Deje sa niečo veľmi zvláštne," napísal na Twitteri Brian McNoldy, vedúci výskumník na Rosenstiel School of Marine, Atmospheric and Earth Sciences na Miami University.

Niektorí vedci však podľa CNN na rozdiel od McNoldyho zastávajú názor, že hoci sú aktuálne klimatické hodnoty alarmujúce, nie sú prekvapujúce a sú v súlade s tým, ako sa planéta otepľuje a zároveň ju ovplyvňuje klimatický fenomén El Niño.

Klimatológovia upozorňujú, že planéta sa už oteplila o 1,2 stupňa Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím. Očakáva sa, že nasledujúcich päť rokov bude medzi piatimi najteplejšími rokmi v histórii.

Rekordný jún

Alarmujúce klimatické údaje zapĺňajú články v novinách najmä v letných mesiacoch, v júli a auguste. Americká CNN však uviedla, že už prvá polovica tohto roka bola v kontexte histórie mimoriadne horúca, najmä jún.

Rekordné teploty hlásia ázijské krajiny ako Thajsko, Čína a Japonsko, informoval denník The Guardian. Ale napríklad aj Kanada zápasí s lesnými požiarmi. Horúčavy trápia aj Latinskú Ameriku.

El Niňo a rekordné teploty vzduchu idú ruka v ruke s otepľovaním oceánov, ktorých teplota bola v máji najvyššia v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi. „Ešte predtým, ako bol fenomén El Niño oficiálne ohlásený, bolo v trópoch a oceánoch veľmi rýchle otepľovanie. Očakávalo sa to, určite. Ale nie tak rýchlo," povedal pre CNN klimatológ Maximiliano Herrera.

Ľad a znečistenie

Podľa expertov sa klimatické zmeny odrážajú aj na situácii na póloch. Arktída aj Antarktída zápasia s nedostatkom morského ľadu. „Na konci februára bola plocha morského ľadu v Antarktíde najmenšia od začiatku meraní v 70. rokoch minulého storočia. Vidíme veľmi strmý klesajúci trend," povedal glaciológ Ted Scambos.

Vedci sa zhodujú, že za rýchle otepľovanie planéty môžu ľudia. Upozorňujú na rekordné hodnoty oxidu uhličitého v atmosfére, ktorý vzniká spaľovaním fosílnych palív.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok