Nadpriemer v rámci Európy. Slováci dominujú v nelichotivej štatistike

ta3 čtk
10.7.2023 12:51

Spotreba alkoholických nápojov na Slovensku v prepočte na obyvateľa vlani po predchádzajúcom dvojročnom poklese mierne stúpla. Konzumácia nealkoholických nápojov sa opäť znížila. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR.

Nakupovanie potravín v obchode
TA3 / David Duducz

Alkohol na Slovensku úraduje

V rokoch 2020 a 2021 platili v krajine pandemické reštrikcie, ktoré obmedzili aj prevádzku gastronomických podnikov.

Každý obyvateľ Slovenska vlani skonzumoval v priemere 85,9 litra rôznych alkoholických nápojov. V roku 2021 spotreba na obyvateľa dosiahla podľa revidovaných údajov 85,1 litra, bola tak najnižšia v novodobej histórii krajiny.

Vlani na Slovensku medziročne stúpla spotreba liehovín a vín. Naopak konzumácia piva pokračovala v poklese, vlani sa znížila o necelé percento. Každý Slovák vypil v priemere 59,1 litra piva, teda najmenej od vzniku štátu v roku 1993.

V prepočte na čistý lieh konzumácia alkoholu na obyvateľa Slovenska vlani stúpla na 8,5 litra, vrátila sa tak na úroveň roku 2020.

Európsky nadpriemer

Slovenské ministerstvo zdravotníctva tento rok podporilo kampaň Suchý február. Ministerstvo vtedy uviedlo, že konzumácia alkoholických nápojov v krajine predstavuje dlhodobý problém a že Slovensko je v spotrebe alkoholu na obyvateľa nad európskym priemerom.

V roku 2019, teda pred vypuknutím koronavírusovej nákazy, spotreba alkoholických nápojov dosiahla v priemere 101 litrov na osobu. Vlani na Slovensku klesla priemerná spotreba nealkoholických nápojov na obyvateľa, a to medziročne o 6,3 % na 200,7 litra. Bola tak najnižšia od roku 2005.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok