Rutte končí v politike. Dlhoročný holandský premiér po páde vlády odchádza

ta3 čtk
10.7.2023 10:59

Doteraz najdlhšie slúžiaci holandský premiér Mark Rutte po páde svojej vlády končí s politickou kariérou. Oznámil to v pondelok na rokovaní parlamentu.

Rutte končí v politike. Dlhoročný holandský premiér po páde vlády odchádza
AP Photo/Darko Vojinovic

Končí aj ako líder strany

V nadchádzajúcich voľbách sa Rutte nebude uchádzať o opätovné zvolenie do parlamentu a skončí aj ako líder Ľudovej strany pre slobodu a demokraciu (VVD), píše De Telegraaf. Rutteho štvorčlenná vládna koalícia sa v piatok rozpadla pre nezhody ohľadom zmien v azylovom a migračnom systéme. VVD od vlaňajšieho januára vládne spoločne s ľavicovo liberálnymi Demokratmi 66 (D66), Kresťanskou úniou (CU) a Kresťanskodemokratickou výzvou (CDA). Jadrom sporu bol Rutteho nový program, ktorý by mal obmedziť počet žiadateľov o azyl v Holandsku.

"Rozhodol som sa v nedeľu ráno. Myslím, že je ten správny čas odovzdať štafetu," povedal Rutte a dodal, že rozhodnutie sprevádzali zmiešané pocity. Vedenie kabinetu je podľa Rutteho "skvelá práca".

Ostane do nového kabinute

Rutte neskončí hneď, na čele vlády zostane do zostavenia nového kabinetu po voľbách. O termíne volieb bude ešte dnes rokovať holandský parlament, ktorý tiež schváli agendu, ktorou sa bude Rutteho kabinet naďalej zaoberať. Kráľ Willem-Alexander odchádzajúceho premiéra podľa verejnoprávnej stanice NOS požiadal, aby sa naďalej staral o najdôležitejšie body agendy, medzi ktoré radí vojnu na Ukrajine.

Rutte nespresnil, kam budú smerovať jeho ďalšie kroky. Odmietol však, že by sa mohol stať budúcim generálnym tajomníkom Severoatlantickej aliancie, píše NOS. O Rutte ako jednom z možných nástupcov Jense Stoltenberga špekulovali v posledných mesiacoch médiá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok