Naučte sa prať čiernu bielizeň: Vďaka týmto radám oblečenie tak rýchlo nevybledne

TA3/zm
21.7.2023 08:00

Čierne oblečenie má snáď každý, no je háklivé na pranie, pretože časom stráca farbu. Pomocou týchto trikov však tmavým veciam predĺžite životnosť.

Naučte sa prať čiernu bielizeň: Vďaka týmto radám oblečenie tak rýchlo nevybledne
Freepik

Naučte sa správne prať tmavú bielizeň. Nestačí ju hodiť do práčky, chce to dodržiavať niekoľko zásad a čierna naozaj čiernou ostane.

Preplnený bubon

Prvou chybou, ktorú bežne robievame pri praní všeobecne, je prepĺňanie bubna práčky. V prípade čiernej bielizne tak riskujete nielen to, že oblečenie sa dostatočne nevyčistí, ale aj to, že sa zbytočným trením bude zbavovať aj farby. Správne naplnenie bubna je také, ak vám hore ostáva priestor na dlaň ruky.

Obrátené oblečenie

Niekto to zvykne robiť pri džínsach, niekto vôbec. V každom prípade tmavé oblečenie je vhodné pred hodením do práčky otočiť, farba sa z neho bude vymývať pomalšie.

Vhodný program

Na čierne oblečenie treba zvoliť aj vhodný prací program. Pre tmavé veci je ideálna nižšia teplota, napríklad tridsiatka. Rovnako je prevenciou pred stratou farby aj kratšie pranie.

Ocot

Ocot je perfektný pomocník v domácnosti, pri praní to platí dvojnásobne a pri čiernej bielizni trojnásobne. Ak ho pridáte namiesto aviváže alebo priamo do bubna, zafixuje farbu.

Sušenie

A napokon to nepokazte so sušením čiernych vecí. Neobľubujú priame slnko, to z nich farbu vyťahuje. Rovnako radiátor alebo iný, príliš silný zdroj tepla. Skrátka ich nechajte vyschnúť voľne, pri izbovej teplote alebo v tieni.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok