Biden v Británii: Stretol sa s premiérom. S kráľom Karolom III. diskutoval pri čaji o klíme

ta3 TASR
10.7.2023 06:30

Americký prezident Joe Biden diskutoval v pondelok pri čaji s britským kráľom Karolom III. o klimatických zmenách. Predtým sa stretol s britským premiérom Rishim Sunakom a poukázal na pevné spojenectvo medzi USA a Britániou. Informujú agentúry AFP a Reuters.

Biden a Sunak sa stretli už piatykrát behom niekoľkých mesiacov. Avšak Joe Biden navštívil Sunakovo sídlo na Downing Street v Londýne vôbec prvýkrát, odkedy sa stal prezidentom. Svoje pondelkové stretnutie lídri opísali ako pokračovanie dlhodobej vzájomnej diskusie.

"Je úžasné, že môžeme pokračovať v našich konverzáciách," povedal Sunak Bidenovi v záhrade úradu premiéra na Downing Street. "Máme veľa o čom sa rozprávať. Naše vzťahy sú skalopevné. Nemohol by som sa stretnúť s bližším priateľom a lepším spojencom," reagoval americký prezident.

Pevné spojenectvo

Podľa Downing Street sa obaja lídri počas stretnutia zhodli na potrebe posilnenia spojeneckých zväzkov Británie a USA a na potrebe pokračovať v podpore Ukrajiny. Sunakov hovorca sa vyjadril aj k otázke nedávneho rozhodnutia Spojených štátov poslať Ukrajine kazetovú muníciu, voči ktorému namietali aj niektorí západní spojenci. Podľa hovorcu však Británia chápe, že Washington musel toto ťažké rozhodnutie urobiť, lebo ho k tomu donútilo konanie Ruska, ktoré už viac než 500 dní vedie agresívnu vojnu voči susednej Ukrajine.

Po rokovaniach v Londýne, ktoré trvali necelú hodinu, sa Biden vrtuľníkom presunul na Windsorský zámok na stretnutie s britským panovníkom. Karol privítal Bidena na nádvorí tejto kráľovskej rezidencie vzdialenej asi 30 km od britskej metropoly.

Podľa agentúry Reuters si Biden s britským kráľom spoločne posedeli pri šálke čaju a diskutovali o boji proti klimatickým zmenám, v ktorom sa Karol III. (predtým princ Charles) angažuje už vyše 50 rokov. Vo Windsore sa práve koná aj stretnutie popredných odborníkov na financie a filantropov, ktorí rokujú o tom, ako pomôcť rozvojovým krajinám pri znižovaní emisií uhlíka.

Biden sa v máji nezúčastnil na Karolovej korunovácii. Pondelková schôdzka tak bola ich prvým spoločným stretnutím od tohto oficiálneho aktu. V rámci svojej cesty po Európe odcestuje šéf Bieleho domu z Británie na summit NATO, ktorý sa v utorok začne v litovskom Vilniuse. Z Litvy potom odletí do Fínska, najnovšej členskej krajiny NATO, kde sa zúčastní sa summite lídrov severských štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok