F1: Verstappen dominoval aj na VC Veľkej Británie, druhý Norris, tretí Hamilton

ta3 TASR
9.7.2023 17:43

Holandský jazdec Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Veľkej Británie, desiatych pretekoch seriálu MS F1. Šiestym triumfom za sebou a ôsmym v sezóne potvrdil svoju pozíciu suverénneho lídra šampionátu. Za ním prišli do cieľa domáci Briti Lando Norris na McLarene a Lewis Hamilton z Mercedesu.

F1: Verstappen dominoval aj na VC Veľkej Británie, druhý Norris, tretí Hamilton
TASR/AP

Pre Verstappena to bolo 43. víťazstvo v kariére, no prvé v Silverstone. Ani na desiatom podujatí ročníka sa neskončila víťazná séria tímu Red Bull, ktorý mal víťaza vo všetkých doterajších pretekoch sezóny - popri ôsmich prvenstvách Verstappena vybojoval ostatné dve jeho tímový kolega Sergio Perez. Holanďan získal v Silverstone aj bod navyše za najrýchlejšie kolo.

Norris dosiahol najlepší výsledok v sezóne

Pre Norrisa je 2. miesto najlepší výsledok v sezóne a nadviazal ním na 4. priečku z uplynulých pretekov v Rakúsku. Zároveň vyrovnal svoje osobné maximum, ktorým bolo 2. miesto z VC Talianska v roku 2021.

Formulový víkend prilákal na okruh Silverstone 480-tisíc divákov a veľká časť z nich nadšením burácala po úvodných metroch. Domáci Norris, ktorý štartoval z 2. miesta, sa vydareným štartom dostal cez víťaza kvalifikácie Verstappena. Na vydarenú kvalifikáciu tímu McLaren nadviazal Piastri, ktorý si napriek snahe Leclerca udržal po štarte 3. miesto. Norris bol na čele do 5. kola, v ktorom Verstappen využil systém DRS.

V 8. kole šiel do boxov Hülkenberg, aby získal nové predné krídlo po kontakte s Perezom. Do 19. kola sa Leclerc držal na 4. mieste pred Russellom, no zamieril do boxov pre tvrdé zmesi a na trať sa vrátil na 12. mieste. V polovici pretekov bol na čele Verstappen približne s 5-sekundovým náskokom na Norrisa a Piastriho z McLarenu. Z elitnej trojky prezul ako prvý Piastri, ktorý dostal v 30. kole tvrdé zmesi a po návrate na trať bol šiesty. Ešte pred ním prezul Russell, ktorý sa zaradil za Leclerca na 10. miesto, no trvalo mu iba jedno kolo, kým sa dostal pred Monačana.

Monopost Haasu začal horieť

V 33. kole zlyhala pohonná jednotka Magnussena, z monopostu Haasu sa dymilo a objavili sa aj menšie plamene. Safety car viacerí využili na prezutie. Leclerc po 12 kolách vrátil tvrdé zmesi a obul stredne tvrdé. Z prítomnosti bezpečnostného vozidla vyťažil Hamilton, ktorý po prezutí sa dostal na 3. miesto pred Piastriho. Safety car opustil trať po šiestich kolách. Po reštarte pútala najviac pozornosti snaha Hamiltona o 2. priečku, no Norris predviedol úspešnú defenzívu. 

V 44. kole zažil nepríjemné momenty Sainz, keď ho v priebehu troch zákrut predbehli Perez, Albon a aj tímový kolega Leclerc a prepadol sa zo 7. miesta na 10. Krátko na to si Sainz dvakrát vymenil pozíciu s Gaslym, toho však následne zastavil defekt a preteky sa pre neho skončili. Verstappen si na prvom mieste držal trojsekundový náskok na Norrisa, ktorý si zároveň udržal dostatočný odstup od Hamiltona. Ďalšie preteky sezóny MS F1 sú na programe v nedeľu 23. júla v Maďarsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok