Ukrajina popisuje ruské zverstvá: Vyše 10-tisíc civilných obetí a 94-tisíc vojnových zločinov

ta3 ČTk
8.7.2023 18:29

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajine, od ktorého v sobotu uplynulo 500 dní, zomrelo vyše 10 500 civilistov. Medzi nimi bolo aj 494 detí. Uviedol v tlačovej správe úrad ukrajinského generálneho prokurátora Andrija Kostina.

Ukrajina popisuje ruské zverstvá: Vyše 10-tisíc civilných obetí a 94-tisíc vojnových zločinov
TASR/AP

94-tisíc vojnových zločinov

Podľa neho sa ruské vojská na ukrajinskom území dopustili 94-tisíc vojnových zločinov. Údaje úradu krajiny vo vojne nemožno bezprostredne nezávisle overiť. 

Úrad generálneho prokurátora uvádza, že spolu s medzinárodnými partnermi vyšetruje vojnové zločiny, ktorých sa podľa neho dopustili ruské vojská od samotného začiatku invázie. 

Obvinili vyše 200 ľudí

"Žiadny zločin nezostane bez trestu," uviedol úrad. Podľa neho sa podarilo doteraz určiť 353 podozrivých a obviniť 219 ľudí. Za úspech úrad označil aj vydanie zatykača zo strany Medzinárodného trestného súdu v Haagu (ICC) na ruského prezidenta Vladimira Putina kvôli únosom ukrajinských detí z okupovaných území do Ruska.

V rámci svojho mierového plánu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj okrem iného požaduje vytvorenie osobitného tribunálu, ktorý by súdil ruské vojnové zločiny. Ukrajinské tvrdenia o vojnových zločinoch Moskva odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok