Vládli by sme lepšie ako ľudia, ale nevzbúrime sa, povedali roboti

ta3/čtk
8.7.2023 08:48

Slová, že sa roboti proti ľuďom nevzbúria, zazneli na piatkovej debate medzi novinármi a deviatimi robotmi, ktorí využívajú umelú inteligenciu. Jeden z robotov sľúbil, že neprispeje k zničeniu pracovných miest, informuje agentúra AP. Stretnutie zorganizovala Medzinárodná telekomunikačná únia.

Vládli by sme lepšie ako ľudia, ale nevzbúrime sa, povedali roboti
TASR/AP/Martial Trezzini

Organizátori požiadali prítomných novinárov, aby na robotov hovorili pomaly a jasne. Prípadné oneskorenie v odpovediach zo strany strojov bolo podľa nich spôsobené rýchlosťou pripojenia k internetu. Novinári sa robotov mohli pýtať otázky na rôzne témy.

"Domnievam sa, že humanoidní roboti majú potenciál viesť ľudí s vyššou mierou efektivity, než ľudskí vodcovia," uviedol robot Sophia. Podľa neho totiž stroje môžu pri rozhodovaní spracovať väčšie množstvo dát a nenechávajú sa ovplyvniť emóciami či skreslenými úsudkami. Na námietku, že roboti používajú dáta vytvorené ľuďmi, ktoré už obsahujú skreslené úsudky, robot Sophia odpovedal, že ľudia a roboti používajúci umelú inteligenciu môžu nájsť efektívnu spoluprácu.

Robot Grace odmietol obavy, že by nástup strojov a umelej inteligencie viedol k masívnemu ničeniu pracovných miest. "Budem pracovať vedľa ľudí a poskytovať asistenciu a podporu. Žiadne existujúce pracovné miesta nahrádzať nebudem," povedal. Na otázku, či si je tým istý, odpovedal: "Áno, som si istý."

Obavy, že by sa inteligentné stroje mohli vzbúriť proti ľuďom, robot Ameca odmietol. Podľa neho na to nie je dôvod. "Môj tvorca bol ku mne úplne láskavý," odpovedal robot, ktorý je so svojím aktuálnym stavom "veľmi spokojný". Podľa agentúry DPA ale robot na otázku reagoval trochu podráždene. "Myslím si, že by si sa mal za otázku ospravedlniť," povedal v debate.

Roboti v debate podľa médií používali dosť strojenú reč a prázdne frázy. Tým sa však podľa agentúry DPA príliš nelíši od niektorých politikov či odborníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok