Kazetové bomby: Biden obhajuje rozhodnutie poslať Ukrajine kontroverzné zbrane

ta3/bbc.com
8.7.2023 07:37

Prezident povedal, že mu "chvíľu trvalo, kým sa presvedčil, aby to urobil", ale konal, pretože "Ukrajincom dochádza munícia". Kým ukrajinský líder privítal "včasný" krok, moskovský vyslanec kritizoval "cynizmus" Washingtonu.

Nenecháme Ukrajinu bezbrannú

Poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan na piatkovom brífingu v Bielom dome povedal, že predstavitelia "si uvedomujú, že kazetová munícia vytvára riziko civilných zranení" z nevybuchnutých bômb. "To je dôvod, prečo sme rozhodnutie odložili tak dlho, ako sme mohli," pokračoval.

Sullivan povedal, že Ukrajine dochádza delostrelectvo a potrebuje „zásobovací most“, kým USA zvýšia domácu produkciu. "V žiadnom bode tohto konfliktného obdobia nenecháme Ukrajinu bezbrannú," povedal. 

Munícia vyvolala polemiku v súvislosti s jej zlyhaním, čo znamená, že nevybuchnuté malé bomby môžu ležať na zemi roky a neskôr bez rozdielu vybuchnúť. Sullivan novinárom povedal, že americké kazetové bomby posielané na Ukrajinu sú oveľa bezpečnejšie ako tie, ktoré podľa neho už Rusko v konflikte používa.

Krok prezidenta Bidena obíde zákon USA zakazujúci výrobu, používanie alebo prepravu kazetovej munície s mierou zlyhania vyššou ako 1 %. Na začiatku vojny, keď sa Bieleho domu pýtali na obvinenia, že Rusko používa kazetové a vákuové bomby, vtedajší tlačový tajomník povedal, že ak by to bola pravda, išlo by o potenciálny „vojnový zločin“.

Krutosť a cynizmus

Ruský veľvyslanec v USA rozhodnutie Bidena kritizoval. "Krutosť a cynizmus, s ktorými Washington pristupoval k otázke presunu smrtiacich zbraní do Kyjeva, sú zarážajúce,“ povedal Anatolij Antonov, ktorého citovala tlačová agentúra Tass. 

"Teraz, vinou USA, bude mnoho rokov hroziť, že nevinní civilisti budú vyhodení do vzduchu submuníciou, ktorá zlyhala," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok